A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Nukleáris Társaság szerint a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (KNPA) megszüntetése vagy a befizetés szüneteltetése veszélyezteti az atomenergetika felelősségteljes hazai alkalmazását, az utánunk jövő nemzedékeket és szemben áll nemzetközi kötelezettségeinkkel.

A nukleáris energia hasznosítása során keletkező radioaktív hulladékok kezelése – a fizikai folyamatok természetéből adódóan – hosszú távú megoldásokat igényel. Az atomerőmű, a kutató- és oktatóreaktorok lebontása üzemidejük lejárta után kezdhető meg. A reaktorok üzemanyagának, vagy az iparban és gyógyászatban használt izotópoknak a végleges elhelyezését csak megfelelő átmeneti tárolás után lehet megkezdeni. Ezért a nukleáris létesítmények leszerelésének és a radioaktív hulladékok elhelyezésének jogi, műszaki és pénzügyi kereteit már jóval a nukleáris tevékenység befejezése előtt ki kell alakítani.

Hazánkban az Atomtörvénynek (1996. évi CXVI. törvény) megfelelően létrehozták a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot (KNPA). Az alapba 1998 óta a paksi atomerőmű évente átlagosan 20 milliárd forintot fizet be, jelenleg közel 250 milliárd forint van az alapban. Szakértői elemzések szerint az alapban felhalmozódó összeg – a tervezett befizetések mellett – fedezni fogja a reaktorok leszerelésének, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásának és végleges elhelyezésének, valamint az egyéb radioaktív hulladékok elhelyezésének költségeit. A KNPA-ba történt befizetések felhasználásával néhány fontos feladat megoldása nagyon jól halad:
– létrehozták a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját Pakson, amely biztosítja az atomerőműben elhasznált nukleáris üzemanyag ideiglenes tárolását,
– megkezdődött a kis és közepes aktivitású atomerőművi hulladékok végleges elhelyezése a Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolóban Bátaapátiban,
– folyamatosan fogad szállítmányokat különböző intézményekből (kutatóintézetekből, kórházakból, ipari üzemekből) a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló Püspökszilágyon és
– előkészítő vizsgálatok folynak a kiégett üzemanyag végleges elhelyezésére alkalmas helyszín kiválasztásához.

Ugyanakkor más tervezett munkák jelentős része csak a reaktorok leállítása után kezdhető meg és ezekhez elegendő tartalékkal kell rendelkezni az alapban.

A KNPAban történő felhalmozást elsősorban az indokolja, hogy a majdani költségeket a nukleáris energiát jelenleg használók fizessék meg arányosan azokkal az előnyökkel, amelyekkel az atomenergia alkalmazása jár és ne a jövő nemzedékekre háruljanak a költségek. Különböző sajtóforrások értesülései szerint napirendre kerülhet a KNPA-ban felhalmozott összeg más célú felhasználása, illetve az erőmű éves befizetéseinek felfüggesztése. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen döntéseknek csak átmeneti, rövidtávú előnyei lehetnek. Ha a szükséges pénzügyi források hiányában nem lehet megvalósítani a radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezését, akkor kedvezőtlen környezeti hatásokkal kell számolni, melyek későbbi felszámolása a jelenleg tervezett költségek sokszorosa lehet.

A jövő generációk adófizetőire jelentős terheket róna, ha a befizetés tervezett üteme nem folytatódna, vagy az eddig felhalmozott tartalékot nem az eredeti célokra használnák fel. Bízunk benne, hogy ilyen kormányzati döntések nem születnek, hiszen Magyarországon – az új blokkok létesítése miatt is – olyan hosszú távú tervezésre van szükség, amely számol az atomenergetika használatának minden fontos vonatkozásával. Az atomenergia egyike a környezetet legkevésbé terhelő, megbízható és megfizethető energiatermelési módoknak. Amellett, hogy egy atomerőmű üzemelése során szinte egyáltalán nem bocsát ki üvegházhatású gázokat és ezáltal fontos eszköz a napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapó klímaváltozás elleni harcban, más iparágakkal ellentétben a keletkező hulladékot összegyűjti és gondoskodik annak elhelyezéséről.

Budapest, 2015. november 11. 
A Magyar Nukleáris Társaság elnöksége közleménye

 

AZ ÜGY ELŐZMÉNYE:    Feljelentés lesz a nukleáris alap lenyúlásából

Feljelentés lesz a nukleáris alap lenyúlásából

Az LMP feljelentést tesz a nukleáris biztonság veszélyeztetése miatt, amennyiben az Orbán-kormány valóban elherdálja a sugárzó hulladék kezelésére szolgáló pénzt. Az Energiaklub és a Greenpeace álláspontja szerint az atomenergia ezermilliárdokra rúgó rejtett támogatása helyett az ország energiafüggetlenségét is biztosító megújuló energiahordozók elterjedését kellene támogatnia a magyar kormánynak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek