A rovat kizárólagos támogatója
Az Energiaklub szerint Magyarországon elsőként Zuglóban, az Esélykert Alapítvány hozott létre közösségi kerékpártárolót, melynek megvalósításához az INTERREG ENES-CE projekt keretében az Energiaklub nyújtott támogatást.

A közösségi kerékpár-tárolóra azért van szükség, mert a városias környezetben, a társasházakban sokszor nincs megfelelő fedett, kerékpár-tárolásra alkalmas hely, különösen, ha gyerekek vagy csomagok szállítására is alkalmas járművekről van szó. Az is akadály lehet, ha van ugyan néhány alkalmas hely, de az esetleg nem elég a lakók számára. Zuglóban a helyi közösség felismerte ezt a hiányt, és önkéntesmunkával kialakították a tárolót: ezzel javítják a kerékpáros-közlekedés, kerékpárhasználat feltételeit, ami ösztönző lehet a környékbeliek számára. A tároló egyben közösségi kölcsönzőként is működik: a tárolót használó helyi lakók felajánlhatják kerékpárjukat kölcsönzésre is. Ez a fajta megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy) lehetővé teszi, hogy kevesebb árut (jelen esetben kerékpárt) vásároljunk, amelyek előállítása így kevesebb energiával jár.

Emellett, tekintettel arra, hogy a közlekedésből származó kibocsátások erőteljesen hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz, a motorizált, egyéni módok (autózás) csökkentése, áttérés a kerékpár használatra hatalmas előrelépést jelent, ha valaki klímabarát életmódot szeretne folytatni.

A Bosnyák u. 7. alatt működő tároló használati rendje igen rugalmas, a használók igényeihez igazodó. Az igényeket online lehet jelezni és a lenti szerződésminta alapján történhet meg a használatba vétel.

Az ENES-CE projekt keretében a helyi közösségek bevonásával négy helyi akció is megvalósult Zuglóban. A helyi önkormányzatok számos kihívással szembesülnek a klímacéljaik megvalósításakor: pénzügyi korlátok, a speciális képzettséggel rendelkező munkatársak hiánya, valamint sokszor a helyi közösségek megfelelő tájékoztatása sem halad az ideális ütemben. Mindezek miatt kétségessé válhat az a sokak által felvállalt cél, hogy 2030-ra 40%-kal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. A helyi közösségek szerepvállalása és a közösségi akciók, civil kezdeményezések elengedhetetlenek a klímacélok eléréséhez. Az aktív részvétel ráadásul a környezetünkben élőket is arra ösztönözheti, hogy csatlakozzanak a hasonló klímatudatos akciókhoz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás