Hirdetés

Négy fiatal Greenpeace-aktivista négyezer méterrel az Északi sark jege alá elhelyezte a Jövő zászlaját és egy időkapszulában 2,7 millió sarkvidék-védő aláírását. Ezzel jelképesen védett területté nyilvánították az Északi sarkot.

Hat éve egy orosz tengeralattjáró tűzte ki ugyanott Oroszország zászlaját, hogy kinyilvánítsa Moszkva területi igényeit. Az aktivisták célja felhívni a figyelmet a fenyegető veszélyekre és jelképesen globális védelem alá helyezni az Északi sarkkört.

A Jövő zászlaját egy tizenhárom éves maláj kislány tervezte, amit a titánból és üvegből készült időkapszula tetején helyeztek el. A kapszula az ötvenezer magyar támogató neve mellettt Paul McCartney, Penelope Cruz, Leonardo DiCaprio nevét is tartalmazza.
A Nobel-békedíjas Desmond Tutu is a fiatal zarándokokat támogatja: „Minden elismerésem azoké a fiatalembereké, akik a klímaváltozás áldozatai és kiszolgáltatottjai nevében utaztak viszontagságos körülmények között az Északi-sarkra.”

Ezra Miller hollywoodi színész is egyike azoknak, akik a zászlót sítalpakon elvitték a sarkponthoz. Egyik útitársa, Josefina Serk, a svéd parlament 26 éves, számi őslakos nép képviselője elmondta: „Mi a világ fiataljai nevében tettük meg ezt az utat. Azért jöttünk ide, hogy kijelentsük: ez a különleges vidék nem csak egy cég vagy egy nemzet, hanem az egész emberiség közös tulajdona” – mondta Josefina. „Milliók neve van most már a sarkvidék jege alatt, akikkel együtt követeljük: Legyen itt tilos az olajfúrás, az ipari halászat és minden katonai tevékenység!”

Bár a globális felmelegedés rohamos sebességgel olvasztja a sarkvidék jegét, a Gazprom, a Shell és más cégek a sarkvidékben csak az üzleti lehetőséget látják. Közben a nemzetállamok területi igényüket nyújtják be azokra a tengerrészekre, amelyek eddig jég alatt voltak.

A Greenpeace expedíciójának tagjai a mínusz harminc fokban egy hetet gyalogoltak sítalpakon és sátoroztak a sarki jégen, 80 kilós szánokat húzva maguk után. A mozgó jégtáblák egyre távolabb sodorták őket céljuktól, és amikor már készleteik fogyóban voltak, egy helikopter segítségével tértek vissza az eredeti útvonalra, hogy onnan sítalpakon fejezhessék be az utat a Föld legészakibb pontjáig.

A Greenpeace és szövetségesei korábban évekig tartó kampányolással elérték, hogy a Déli sarkvidéket nyilvánítsa az ENSZ a nemzeti parkok mintájára világparkká, ami negyven éves biztos védettséget jelent a kontinens számára.
Kép forrása és videó >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás