Hirdetés

Az elmúlt évben is számos sikert ért el a Levegő Munkacsoport – íme ezek közül a legfontosabbak:

• Az országgyűlési választások előtt ajánlásokat készítettünk a jelölteknek. Tizenöt jelölt kötelezte el magát jogilag, hogy megválasztása esetén minden tőle telhetőt megtesz a választási ígéreteinek megvalósulása érdekében, és közülük öten tagjai lettek az új országgyűlésnek. Ez történelmi jelentőségű, hiszen hazánkban első alkalommal lehet akár bíróság előtt is perelni képviselőket, ha az ígéreteikkel ellentétesen cselekszenek.

• Javaslatokat készítettünk a 4-es metró átadása utáni felszíni tömegközlekedésre. Javaslataink egy részét a BKK elfogadta és megvalósította.

• Szakértői számítások szerint megfelelő szervezéssel akár 50 százalékkal is csökkenthető a teherautó-forgalom Budapesten. Javasoltuk a BKK-nak, hogy első lépésként készítsen városi teherforgalmi koncepciót. A koncepció első változatát – a Levegő Munkacsoporttal is konzultálva – elkészíttette a BKK.

• Statisztikai adatok alapján elsőként mutattuk ki, hogy a BKK évente több milliárd forint bevételtől esik el amiatt, hogy a tehergépkocsik üzemeltetőinek túlnyomó többsége nem fizeti meg a teherforgalmi behajtási díjat. Szorgalmaztuk, hogy a BKK szerezzen be és üzemeltessen ellenőrző gépjárműveket. A BKK 4 újonnan beszerzett gépkocsival nemrég megkezdte a fokozott ellenőrzést.

• Az önkormányzati választások alkalmából szakértők széles körű bevonásával a budapesti jelöltek részére elkészítettük az Ajánlások Budapestért – Mit várunk az önkormányzatoktól 2014 és 2019 között című anyagot, amely 229 pontban foglalta össze a Levegő Munkacsoport ajánlásait.

• A környezetvédelemért felelős új államtitkárnak javasoltuk egy felvilágosító kampány elindítását a helyes lakossági fűtés népszerűsítésére. A kampány 2014 októberében elindult.

• Széles körű szemléletformáló kampányt végeztünk az illegális hulladékégetés ellen. Közreműködésünkkel több olyan sikeres hatósági eljárás indult, ahol megbírságolták az illegális hulladékégetőket. Ebben a témában segítettük az Alapvető Jogok Biztosának munkáját is.

• Helyi lakosokkal együttműködve több mint 140 hektár (másfél Margitszigetnyi) termőföldet mentettünk meg azáltal, hogy fellépésünkre a hatóságok elutasították a kérelmeket újabb kavicsbányák megnyitására.

• Közreműködésünkkel a NAV egy újabb dolgozója lépett a nyilvánosság elé, megerősítve és kiegészítve a 2013. novemberi sajtótájékoztatónkon elhangzottakat az évi ezermilliárd forintos áfacsalásról és a hozzá kapcsolódó korrupcióról.

• Felújítottuk Szakértői Testületünk működését, amelynek jelenleg 57 elismert szakember a tagja.

• Az év során Környezeti Tanácsadó Irodánk több mint 2000 alkalommal nyújtott segítséget a hozzá forduló állampolgároknak.

Köszönjük a sok segítséget, támogatást, biztatást, ami lehetővé tette eredményes munkánkat!
A Levegő Munkacsoport elnöksége és munkatársai.


 

Beliczay Erzsébet elnökhelyettes
Bendik Gábor környezetvédelmi szakjogász
Horváth Zsolt, a „Merjünk változtatni!” projekt vezetője
Kisfaludy Mónika könyvelő
Klovács Bettina adminisztrátor (gyesen)
Kovács Zsigmond kommunikációs munkatárs
Kuti Virginia adminisztrátor
Lenkei Péter elnökségi tag, a Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője
Lukács András elnök
Madarassy Judit, a koromkampány új felelőse
Papp Zsuzsanna, a „Merjünk változtatni!” projekt szakmai koordinátora
Schnier Mária elnökhelyettes
Susánszky Ferenc technikai szerkesztő
Szegő Judit, a „Merjünk változtatni!” projekt szakmai koordinátora
Varga Judit elnökségi tag
Vargha Márton közlekedési témafelelős

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás