Hirdetés

Eddig 3389-en írták alá (és még támogatható) azt a petíciót, amelyben haladéktalan intézkedéseket kérnek a Dunán közlekedő személyszállító hajók súlyos környezetszennyezésének megszüntetése érdekében. A Levegő Munkacsoport ezért levélben kérte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert és Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy mielőbb tegyenek eleget az aláírók követeléseinek, mivel a szennyezés sok ezer helyi lakost és rengeteg ide látogatót sújt.

Sokan meg is indokolták, hogy miért írták alá a petíciót, ezekből idézünk:

„. Újlipótváros, Szent István park környékén lakom, minden nap biciklivel közlekedem, többször megteszem a Parlament és az Árpád híd közötti távolságot, fél éve vásároltam biciklis maszkot, mert úgy éreztem nem kapok levegőt a benzingőztől és a nitrogén-dioxidtól.”

„A jelenlegi, kiemelten füstgázos a levegőben még maszkban is nehéz sétálni vagy futni.”

„Naponta többször sétálok kutyával a Szent István parknál. Én már évek óta mondom ugyanezt. Végre sokan mondjuk.”

„Az Erzsébet-híd és a Lánchíd között lakunk három kisgyerekkel, a Dunára néző ablakokkal. Alattunk a korzó sétálóövezet, a villamossíneken túl egy szinttel lejjebb a nagy autóforgalmú pesti rakpart, melyhez kikötve sorban egymás mellett méretes állóhajók. Bár a rakpartra le van vezetve áram is (az előttünk lévő kikötő stégére egy parti kiállásról megy be az áram), ezek az állóhajók mégis generátorral gyártják maguknak a villanyt. Ez még nálunk a harmadik emeleten is észlelhető lég- és zajszennyezéssel jár.”

A petíció – a Levegő Munkacsoport korábbi javaslataira alapozva – többek között követeli, hogy korszerűsítsék a hajók motorjait, lássák el azokat részecskeszűrőkkel, továbbá a hajók áramellátását kötelezően a parti hálózatról oldják meg.

Duna rakpart szállodahajókkal. Kép: Sarkadi Péter greenfo

Tisztelt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úr és Karácsony Gergely főpolgármester úr!

A fővárosi Duna-part közelében lakók, különösen az itt élő gyerekek egészségét súlyosan veszélyezteti, és az ide látogatóknak is rendkívül bosszantó a személyszállító hajók, illetve az azokat kiszolgáló autóbuszok kipufogógáza. Legyen a Duna Budapest üde színfoltja, ne pedig az egyik legszennyezettebb része! 

Budapesten a dunai személyszállításra használt hajók jelentős része rendkívül egészségkárosító, mérgező kipufogógázzal és zajjal terheli a környezetünket. Bár jelentős mennyiségű szennyezőanyagot bocsátanak ki a BKV által üzemeltetett hajók is, azonban a legnagyobb zaj- és levegőszennyezést a magántulajdonban lévő, többnyire rendkívül elavult motorral közlekedő, jellemzően városnézést kínáló hajók okozzák. A szennyezést tovább tetézik a szállodahajók azzal, hogy nem a partról kapják az áramot, hanem éjjel-nappal működik rajtuk az elektromos áramellátást biztosító dízelgenerátor. A helyzetet a szállodahajókat kiszolgáló, a parti sétány mentén – gyakran órákon át járó motorral – várakozó autóbuszok tömege is súlyosbítja.

A hajók zaj- és (főleg) kipufogógáz-kibocsátását a Duna-parton sétálók, az ott sportolók, illetve a Duna-part mellett élők, de még a pár utcával beljebb lakók is fokozottan megszenvedik. Leginkább a parti sétányokon és part menti játszótereken (pl. Olimpiai park, Szent István park) időző kisgyerekes családok vannak kitéve a szennyezésnek.

A forgalom sokszorosára nőtt, ennek következtében az egészségügyi és környezeti károk jelentősen nőttek, viszont a megszüntetésükhöz szükséges állami ráfordítás szinte elenyésző (néhány milliárd forint) az állami költségvetéshez képest.

Felszólítjuk a közlekedésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Fővárosi Önkormányzatot:

– Fokozzák a hajókban üzemelő motorok levegőt szennyező kibocsátásának ellenőrzését! Szigorítsák a vonatkozó szabályozást!

– Haladéktalanul készíttessék el a Dunán közlekedő hajók környezetvédelmi minősítési rendszerét (beleértve a hajón üzemeltetett áramfejlesztők kibocsátását is)!

– Jelentősen differenciálják a hajók kikötői díjait a környezetvédelmi minősítésüktől függően – mégpedig olyan mértékben, hogy ne legyen kifizetődő üzemeltetni a rendkívül szennyező hajókat!

– A kormány támogassa a hazai hajók elavult motorjainak lecserélését, valamint felszerelésüket hatékony részecskeszűrővel úgy, hogy mindez 2021. január 1-ig történjen meg! (Ehhez uniós forrásokat is lehetne használni, továbbá nagyrészt úgy is megoldható, hogy a kormány garanciát ad a motorcseréhez szükséges hitelhez.)

– Szüntessék meg a szálloda- és városnéző hajókat kiszolgáló buszok tartós rakparti parkolásának lehetőségét!

– Tiltsák meg a szállodahajók kikötését a lakó- és pihenőterületekkel határos partszakaszokon.

– Biztosítsák a Budapesten kikötő szállodahajók áramellátását a partról és tegyék kötelezővé ennek használatát!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás