A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A pekingi vezetés a hivatali luxuslakomák további ritkítását tervezi, és három éven belül megtiltaná a cápauszony felszolgálását állami, kormányzati vezetőknek. Az állatvédők üdvözlik a lépést, az online közösség tagjai viszont türelmetlenek.

A hongkongi South China Morning Postban megszólaló környezetvédők előremutatónak tartják a tervet, és úgy vélik, ez az első lépés fontos a cápauszony-kereskedelem teljes betiltásához vezető úton.
Andy Cornish, a WWF természetvédelmi szervezet hongkongi igazgatója üdvözölte a kezdeményezést, s kifejezte reményét, hogy azt tartományi és helyi szintekre is kiterjesztik. Egyúttal felszólította a hongkongi kormányzatot: tegyen határozott ígéretet arra, hogy a különleges igazgatású város hivatalos rendezvényein szintén nem fognak felszolgálni cápauszonyt!

A rendelkezés bevezetésének határidejét az interneten véleményt nyilvánítók közül sokan feleslegesen hosszúnak tartják. Volt, aki ironikusan feltette a kérdést: mindez azt jelenti-e, hogy a kiváltságos tisztviselőknek igyekezniük kell kihasználni az időt a közpénzből való lakmározásra.

A Hszinhua hírügynökség hírében az szerepel, hogy a kormány a pénzügyi szervekkel együttműködve fogja ellenőriztetni a korlátozások betartását, az adófizetők pénzének luxusételekre, ünnepélyes fogadásokra költését. A bejelentés nyomán a médiában emlékeztetnek arra, hogy a javaslatot, amely szerint teljes körűen meg kellene tiltani a cápauszony forgalmazását, a kínai törvényhozás tavalyi ülésszakán harminc képviselő terjesztette elő a fogyatkozóban lévő cápaállomány védelme érdekében.

A WildAid nevű természetvédelmi szervezet szerint a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajok 17 százalékát juttatták a kihalás szélére. A drága ínyencség legnagyobb felvásárlója Kína. Becslések szerint a cápauszonypiac kereskedelme 50-80 százalékban Hongkongban zajlik, de a korlátozásokat és a tiltást követelő eddigi tiltakozásoknak eddig mind a szárazföldi Kínában, mind Hongkongban ellenálltak. Egyes szállodák viszont már levették étlapjukról a kedvelt levesfélét, és a világon több mint tucatnyi ország tette már tiltólistára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás