Hirdetés

A tavaly nyáron Budakalász határában megnyílt Lupa-beach parkolójának még mindig nincs engedélye, ezért a katasztrófavédelem lezáratta – tudatta az Index-szel a Zöld vagy zaj – budakalászi lokálpatrióták szervezet.

A Lupa-bányatónál nemrég még tilos volt fürdeni, most pedig itt van Budapest tengerpartjaként hirdetik a projektet, amin száz hektáron tízezer embert képesek egyetlen napon fogadni, és ez nem tetszik a lokálpatriótáknak.  A mindent szétkonzumáló (ex- szigettulajdonos) Gerendai Károly beruházását a tavalyi megnyitáskor tesztelte az Index is.

A lakók szerint a strand és a parkoló a Duna érzékeny vízbázisvédelmi területén van, hidrogeológiai A övezetben (ivóvízbázis), ami azért fontos, mert a Duna Menti Regionális Vízmű közeli parti szűrésű kútjainak vizét issza az egész Duna-kanyar, de a Fővárosi Vízművek vízbázisa is közel van.  "Elég egy csöpögő olajszűrő és máris kész a baj évtizedekre helyrehozhatatlanul" – írják, ezért szigorú szabályok vannak a hely használatára. A több focipályányi parkoló alá például vízzáró, a csapadékvizet és a szennyeződéseket összegyűjtő rendszert, olajfogó berendezést kell építeni. 

A helyiek elküldték kérdéseiket a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, és Kisdi Máté szóvivő tudatta, hogy 2017 júniusában az ügyfél egy 275 férőhelyes parkoló kialakítása érdekében vízbázis-védelmi egyedi vizsgálati eljárást kezdeményezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, mert a parkoló ivóvízbázison helyezkedne el. Az eljárást az igazgatóság elindította, a hatályos jogszabályoknak megfelelően hiánypótlást és díjfizetés-felszólítást írt ki. Az ügyfél a felszólításban foglaltakat nem teljesítette. Ennek következtében az FKI megszüntette az eljárást.

A civilekre hivatkozó Index szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági munkatársai 2018 májusában szemlét tartottak a tó mellett, és megállapították, hogy ott engedély nélkül, két helyszínen 350 gépkocsi befogadására alkalmas parkolót alakítottak ki. "A murvával borított parkoló kialakítása nem felel meg a műszaki előírásoknak. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági eljárás keretében kötelezte az ügyfelet a parkolók azonnali lezárására és a jogszabályoknak megfelelő átépítésére" – közölte az FKI.

A Zöld vagy zaj – budakalászi lokálpatrióták azt írják, nem ellenzik a Lupa-beachet, csak azt szeretnék elérni, hogy tartsák be a szabályokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás