A rovat kizárólagos támogatója

Szórólapok, szakmai füzetek, ismertetők, film, környezeti nevelési programok, ökoturisztikai kínálatok, és látogatóközponti kiállítások. Ezek a határon átnyúló Fertő-Hanság/Neusiedler See-Seewinkel közös nemzeti parki program eredményei.

A 3. Célkitűzés – Határon Átnyúló Együttműködés Ausztria – Magyarország programban elfogadott „FERTŐ-NEU-NAT ” című projekt keretében a határon átnyúló Fertő-Hanság/Neusiedler See-Seewinkel közös nemzeti park, valamint a WWF Austria együttműködésében valósultak meg különböző fejlesztések a természetvédelem, valamint a természeti értékek népszerűsítése érdekében. A projekt még 2009-ben kezdődött, és év végén zárul.A közösen kidolgozott projekt a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezető partnerségével valósult meg.

• Az együttműködés eredményeként 60 000 térségben élő háztartás postaládájába került be évenként egy-egy példány a közös nemzeti parki újságból /Kócsagtoll ill. Geschnatter néven)

• Először készült olyan film, közös nemzeti parkról amely nem országonként, hanem együttesen mutatja be a határon átnyúló védett területeket.

• A projekt keretében a WWF Austria bevonásával közös környezeti nevelési programokat dolgoztak ki a felek, és mindehhez egy közös környezeti nevelési képzési tematika is társul.

• Fel lett újítva a WWF Austria apetloni környezeti nevelési központja Seewinkelhofban.

• Összesen 8 db szakmai füzet készült, amelyek bemutatják a határon átnyúló Fertő-táj és Hanság természeti értékeit a növényvilágtól a lepkéken át a madarakig illetve az emlősökig. Ezek a kiadványok 1000-1000 magyar és német nyelvű példányban készültek el. Továbbá két nyelven térképes leporellók készültek el (szintén 8-8 db), amelyek segítik a látogatókat abban, hogy a természeti értékeket mindét országban akár önállóan is felfedezzék. A kiadványokat a közeljövőben eljuttatják a térség oktatási intézményeibe, könyvtáraiba. Az érdeklődő szakmai közönség pedig a Nemzeti Parki fogadóközpontokban is központokban is hozzájuthat a füzetekhez. Nemcsak papír alapon, hanem hamarosan a Nemzeti Park honlapján pdf formátumban is elérhetőek lesznek a füzetek, csakúgy mint a leporellók.

• A határon átnyúló nemzeti park közös kétnyelvű ökoturisztikai programajánlója évente 65 000 példányban készült el a 2010-2013-as évekre vonatkozóan. A 2013. évit még a jövő év tavaszának derekáig eljuttatják a turisztikai szolgáltatókhoz, valamint a különböző turisztikai vásárokra. A programajánlóban már a közösen kifejlesztett, és a két nemzeti parki fél által egyeztetett programtípusok lelhetők fel mindkét nemzeti parki terület vonatkozásában. Itt kell szólni arról, hogy a projekt keretében a nemzeti parki túravezetők egységes képzését szolgáló közös kétnyelvű túravezetői kézikönyv is együttesen kidolgozásra és bevezetésre került.

• A két ország szakembereinek közreműködésével (közel félszáz szerző bevonásával) közös nemzeti parki monográfia készült el 500-500 magyar és német nyelvű példányban. Ennek a színvonalas szakmai munkának példányait a közeljövőben oktatási és közművelődési intézmények, könyvtárak kapják meg.

• A közös nemzeti park illmitzi és fertőújlaki látogatóközpontjaiban ugyancsak a projekt keretében készült el a vizek és vizes élőhelyek élővilágát bemutató kiállítás. Illmitzen a gerinctelen élővilág, míg Fertőújlakon a gerinces élővilág elemeiről tekinthető meg egy.egy interaktív bemutató. A két kiállítás kiegészítő, komplementer módon egy tematika alapján készült el. A két külön helyszín a nemzeti parki látogatókat arra ösztönzi, hogy meglátogassák mindkét objektumot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek