A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Természettudományi Múzeum a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársaival együtt a legújabb technikákat, 3D szkennelést is bevetve eredtek a miocén ősvilág nyomába. Íme az ipolytarnóci őséletnyomok kutatásának legújabb eredményei.

Az Ősvilági Pompeji páratlan földtani örökségének tudományos kutatása 1836-ban kezdődött el, gerinces ősállatainak nyomait 1900 óta térképezik. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság INTERREG projektjének részét képező legújabb kutatások, melyről már korábban hírt adtak, Kordos Lászlóék 2015-ben elkezdett, 3D lézerszkennelést is alkalmazó reambulációját folytatták.

A 17 millió éves lábnyomok 3D szkennelése az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület egyik fedett csarnokában. kép: Botfalvai Gábor

Dr. Botfalvai Gábor őslénytanásznak, a Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tára vezetőjének irányításával végzett kutatások első eredményeit Nagyméretű, ötujjú végtagú ragadozó lábnyomok az ipolytarnóci korai miocén fosszilis lelőhelyről: 3D adatbemutatás és ichnotaxonómiai revízió címmel a nívós Historical Biology szakmai folyóirat már meg is jelentette. Az angol nyelvű publikáció az www.osmaradvanyok.hu oldalról, a Tudományok kutatások menüpont alatt letöltető.

Az ipolytarnóci őslábnyomok 3D szkennelésének egy fontos pozitív hozadéka, hogy a szabadon hozzáférhetővé tett 3D modellek digitális változatát további vizsgálatoknak lehet alávetni, nem csupán a nemzetközi paleontológus szakma, hanem az őslénytan iránt érdeklődő nagyközönség számára is. A kutatás során készített 3D modellek itt érhetőek el:

A 3D modellek világhálós publikálásával és azok szabad hozzáférésű online felületre történő feltöltésével lehetővé válik majd az ipolytarnóci lábnyomok részletes vizsgálata a világ bármely pontjáról, a Miocén Park kutatása folytatódik. A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark őslénytani központjában a legújabb tudományos felfedezések ásatási helyszíneit a geológiai tanösvény túravezetésein ismerhetik meg az érdeklődők.

Ipolytarnóc 3D felmérés lézerszkenner

A Magyar Természettudományi Múzeum ábrákkal kiegészített sajtóközleménye itt tölthető le.
A hír a National Geographic magazinban is megjelent.

A lábnyomos felület 3D szkenneléses mintaterületeinek munkaközi külső linkje.

Nyitókép: Az ipolytarnóci lelőhelyen felfedezett legnagyobb ragadozónyom egy nagytestű medvekutyától származik, mely a terület csúcsragadozója lehetett.
Szabó Márton illusztrációja.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás