Hirdetés

A libanoni halál szivárványszínű. A pompás kismadarak tetemei még az ipari méreteket öltő levadászásuk után is lenyűgöző. A pusztítást már a libanoni kormány sem hagyhatta szó nélkül, a miniszterelnök változást sürget.

Michel Aoun, Libanon miniszterelnöke megfogadta, hogy elejét veszik az országon tavasszal és ősszel átvonuló madarak brutális méreteket öltő illegális levadászásának. Libanon az utóbbi években vált az illegális madárvadászat egyik fellegvárává, csupán Málta és Ciprus előzi meg az egy négyzetkilométerre jutó törvénytelenül elejtett madarak száma terén. Az összesített szám pedig megdöbbentő: minden évben kb. 2,6 millió madár válik az illegális vadászok áldozataivá.

A miniszterelnök kiemelte, hogy szégyennek tartja az ország előkelő pozícióját ezen a pejoratív listán. „Szégyen, hogy Libanont egy növények, fák, madarak és tengeri állatok nélküli pusztasággá változtatjuk. A házépítések érdekében kivágott fák pedig a legsúlyosabb bűnt testesítik meg. Szükség volna egy emberek és fák közti, illetve egy emberek és madarak közti békeszerződésre is, mivel az ellenük elkövetett bűnök tovább folynak.”

Fotó: Georges Hareb

A miniszterelnök szavai mögött egy külföldi civil szervezet kampánytevékenysége sejlik fel. A BirdLife International nemzetközi természetvédelmi szervezet 5 éve próbálja elérni a helyi környezetvédelmi minisztériummal együttműködve, hogy megregulázzák a helyi madárvadászat feltételeit. A civil szervezet lelkesen üdvözli a miniszterelnök szavait, amiket azonnal cselekvésre is fordítanának.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás