Hirdetés

Több tucat gólyát lőttek le Libanonban néhány napja. Az elpusztult madarakról az elkövetők a Facebookra tettek fel képeket, köztük olyanokat is, ahol a lelőtt állatokat tartva pózol az egyik amatőr vadász.

Az április 19-én éjjel történt mészárlásról már több arab napilap is beszámolt és a szakemberek is sürgették, hogy tegyenek valamit a hatóságok az értelmetlen vadászatok ellen. Az apró közel-keleti országban, Libanonban ugyanis évről évre csaknem félmillió gólya áll meg, ezek a védett nagytestű madarak pedig hiába élveznek védettséget Európa szerte, hogyha vándorlásaik során halomra lövik azokat.

 

 

gólyagyilkosgólyagyilkos

 

 

 

Mounir Abi Said a libanoni természetvédelmi oktatóbázis vezetője is úgy vélekedett, hogy sokkolta őket az értelmetlen öldöklés, amely minden szempontból elítélendő. A libanoni szakemberek hosszú évek óta dolgoznak közösen külföldi szervezetekkel a természeti értékek védelméért. A szakértő már felkérte a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumot, hogy tegye meg a szükséges és a jövőre nézve elrettentő lépéseket, nehogy még több vándormadár essen áldozatul.

gólyatetemek Líbiagólyatetemek Líbia

 

 

 

 

 

Egy másik szakembere Nizar Hani szerint, aki a Chouf Cedar Reserve szakembere, évente félmillió gólya szeli át Libanont, amikor tavasszal Kelet-Európa felé repülnek. Ez is mutatja, hogy a libanoni légtér az Afrika és Európa között vándorló madarak fontos útvonala. Hani szerint a világ második legfontosabb migrációs útvonalának egyik része Libanon. Azt is elmondta, hogy Libanonban 374 madárfajt jegyeztek fel, amelyeknek jelentős része, 246 faj vándormadár. A Közel-Kelet 24 kihalással veszélyeztetett madárfaja közül pedig 14 Libanonban él.

„A vándormadarak lelövésével nemcsak madarak pusztulnak, de az egész libanoni természetvédelem megkérdőjeleződik a nemzetközi porondon, amely hosszú távon igen káros Libanonnak.” – vélekedett. A hírek szerint várható, hogy az illegális vadászatot tovább szigorítják a közel-keleti országban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás