Hirdetés

A fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai (vattázó) nyárfát – döntött tegnap a Fővárosi Közgyűlés. A kivágott kanadai nyárfák helyére – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – új fákat telepítenek majd.

A Tokody Marcell (Jobbik) által jegyzett előterjesztést 19 igennel 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. Az elfogadott előterjesztésben Tokody Marcell arról írt, hogy a szocializmusban telepítettek rengeteg kanadai nyárfát a gyors növekedésük miatt. Ma már nem ültetnek ilyen fákat az általuk okozott kellemetlenségek miatt, de a meglévő állomány rengeteg bosszúságot okoz. A gyakran nagyon sűrűn szálló nyárfavattát könnyű belélegezni, ami irritálja a nyálkahártyát, emellett könnyen a szembe is kerülhet, a talajon összegyűlve pedig erősen gyúlékony – emelte ki. (MTI)

A hírre reflektált  FB oldalán  Bardóczi Sándor tájépítész:

A kanadai nyarakat valóban a gyors növekedésük miatt ültették főként a lakótelepekre és már kezdenek kiöregedni. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a gyorsan növő fák alá majd telepítenek nemesebb, honosabb, lassabban növőket egy második ütemben. A mindig olajozottan és tervszerűen működő országunk egyik legfőbb jellemvonása azonban az, hogy az első ütemet soha nem követi második. Pedig mielőtt kivágnánk a nyár állományt, legalább 10-15 évvel előtte illene telepíteni helyettük valamit, s ha megeredtek, majd rátérhetünk a gyérítésre is.

Ha valamit viszont most azonnal, vagy legalább 2025-re ki kéne vágni a városból, azok a dieselüzemű autók, ugyanis ezeknek a nanorészecskéi felelősek az egyre nagyobb szálló por (PM10) szennyeződésekért. Sosem a pollen az allergén, hanem az a szennyeződés, ami rátapad. S ha már itt tartunk, az a fránya "vattafa" a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem allergén. Az irritációt és viszketést az ugyanakkor virágzó fűfélék levegőben láthatatlan pollenjei (vagyis inkább az azokra tapadó antropogén eredetű szennyeződés) okozza. Egyedül az ember képes ezen a bolygón nano méretű szennyeződések előállítására, amelyek át tudnak jutni az evolúciósan kialakult védelmi vonalakon, így a nyálkahártyán is. Így lesz az ember önmaga hóhéra. Az benne a nem szép, hogy mindezt közben a természetre hárítja.

A kanadai nyár nem őshonos. De a fehér nyár, fekete nyár, fehér fűz a természetes vizeink partján például az. Ezek termése is szemetel, erre lettek "leprogramozva" az evolúcióban. Pionírok, akik rengeteg virágot és magot szórnak szét a szélben, hogy abból egy kevés meg tudjon valahol tapadni és beindítsa a szukcessziót. Aki a természettel együtt él, ezt a periódust a folyók mentén éppen olyan csodálatosan szépnek tartja, mint a japánok a cseresznyefa virágzást. Aki meg eltávolodott a természettől, azt bosszantja. Pedig nem mi voltunk itt előbb. Ők. És bármennyire gyepáljuk majd őket, túl fognak élni bennünket. Ha így folytatjuk, akkor biztosan. A füzek és a nyarak nem olvasnak fővárosi határozatokat. Ők inkább csak szaporodnak. Próbálják beteljesíteni természetadta ökológiai küldetésüket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás