A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap volt 240 éve pontosan, hogy megszületett József nádor. A róla elnevezett budapesti téren pedig ÉPPEN TEGNAP VÁGTÁK KI AZ ÖSSZES FÁT. A József nádor téri mélygarázs első áldozatai ezek a fák.

A több mint 500 férőhelyes József nádor téri mélygarázsnak azonban áldozata lesz az egész környék, mivel jelentősen megnövekszik miatta a forgalom és légszennyezés a védettnek szánt belvárosban. A Levegő Munkacsoport már a 2007-től 2009-ig tartó környezetvédelmi eljárásban kinyilvánította azt a véleményét, hogy a parkolási kínálat növelése itt nem célravezető. A Környezetvédelmi Felügyelőség engedélyező határozatát megfellebbezték, és a második környezetvédelmi eljárásban is kinyilvánították ellenvéleményüket, sajnos hiába…

A Levegő Munkacsoportot 2011-ben megkereste a környék lakossága és segítségüket kérte, mivel megkapták az értesítést az építési engedély megadásáról.

A zöld szervezet 2011. március 8-án megfellebbezte a mélygarázs építési engedélyét és a fakivágási engedélyt. Ezzel egyidejűleg a József nádor tér környéki társasházak közösségei szintén fellebbeztek. Fellebbezésük elutasítása után egy József nádor téri lakossal közös keresetet nyújtottak be az építési engedélyt megadó határozat ellen a Fővárosi Törvényszékhez. A perbe beavatkozóként beléptek a környék társasházai és a Szindikátus Egyesület is.

2014. február 13-án a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletével elutasította a keresetüket. Ezt követően az egyik társasház képviselőjével együtt a Kúriához, mint felülvizsgálati bírósághoz fordultak, aki 2014. novemberében hozott ítéletében a Bíróság ítéletét hatályában fenntartotta. A tér idős fái az elmúlt nyáron még gyönyörű, dús lombozatukkal méltó díszei voltak a műemlék épületekkel övezett térnek. Kivágásukkal elkezdődött az egész környék kálváriája, és az épületek talajvíz általi veszélyeztetése.
 

A Fidesz örökös természetvédője, Illés Zoltán megpróbálta megszervezni a belvárosi fanyírás elleni tiltakozást, de olyan gyorsan indultak a fűrészek, hogy már el is késett.  Csak pár napja jelentették be, hogy háromszintes mélygarázs építése indul a József nádor téren, de szerdára már meg is volt a tarvágás. A téren álló épületből hamarosan a Várba költözik majd a Nemzetgazdasági Minisztérium. Illés szerint a helyén egy hotelberuházás indul majd, ezért kell már most megcsinálni a szükséges parkolókat. A képet az index egyik olvasója készítette.

IMG 20160309 153631

 

Fakivágással startol a József nádor téri mélygarázs

Fakivágással startol a József nádor téri mélygarázs

Hamarosan kivágják a fákat és három emelet mély gödröt ásnak Budapest központjában, a József nádor téren: két év alatt 4,5 milliárd forintból építenek mélygarázst. Az OTP Ingatlan Zrt. tíz évvel ezelőtt nyerte el az V. kerületi önkormányzat által a föld alatti parkoló építésére kiírt pályázatot, de csak a héten vehette birtokba a munkaterületet.
A tender nyomán kötött szerződést ugyanis több irányból is megtámadták. Az OTP projektcége, a József nádor Parkolóház Kft. és az V. kerületi – akkor még a szocialista Steiner Pál vezette – önkormányzat megállapodása szerint a cég 690 milliót fizetett a parkoló építési és 50 évre szóló üzemeltetési jogáért. A mélygarázs ezután a kerület tulajdonába kerül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás