A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Litvánia az EU-ban elsőként bejelentette, hogy teljesen felhagyott az orosz gáz importjával. Európának el kell felejteni az orosz olaj- és gázvásárlást, és újabb szankciókat kellene bevezetni a háborús agresszor ellen.

A litván energiaügyi minisztériumának tegnapi bejelentése alapján az ország április 1-e óta egyáltalán nem importál gázt Oroszországból. Az ország gázellátását cseppfolyósított földgázzal oldják meg, az ottani terminált üzemeltető Klaipedos Nafta közlése alapján havonta három szállítmány érkezik majd Klaipėdába, ami a tervek szerint ki is elégíti majd az ottani igényeket. Ha extra gázra lesz szükség, Lettország és Lengyelország felől oldják majd meg a dolgot.

Dainius Kreivys energiaügyi miniszter elmondta, ez fordulópontot jelent az ország energiafüggetlenségének történelmében. Mint mondta, Litvánia az első olyan, Gazprom által kiszolgált EU-s ország, amely függetlenné tudott válni az orosz gáztól, amit a kitartó energiapolitikának és a jókor meghozott infrastrukturális döntéseknek köszönhetnek.

A közleményből kiderült az is, hogy így természetesen nem érinti őket hátrányosan az sem, hogy a Gazprom nemrég bejelentette, rubelben kéri majd a gáz árát a „barátságtalan” országoktól. A cég a lépésre válaszul arról tájékoztatta a litván földgázszállítást végző Amber Gridet, hogy a továbbiakban nem kívánja igénybe venni az ukrán-belarusz gázvezetéket. Gitanas Nausėda litván elnök egyébként éppen csütörtökön beszélt arról egy sajtótájékoztatón, hogy Európának fel kell hagynia az oroszországi olaj- és gázvásárlással, és újabb szankciókat kellene bevezetni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek