A rovat kizárólagos támogatója

A választás végeredménye: papírforma. Nem lennék ilyen pikírt, ha csöppet is hinnék az Ungár Péterrel való megújulásban. Őt először akkor láttam, mikor Schiffer András már lemondott és kivonult a hazai közvetlen politizálásból. Darvas Béla véleménycikke.

Egy Andrássy úti könyvesboltba hívott össze sok embert és az meg is telt. András fenn volt a galérián, látni nem látta, aki alant áll és csak hallhatta. Az alig ismert Ungár lent futkosott rejtélyes mosollyal a polcok között, és hol ennek, hol annak a fülébe sugdosott. Feltűnően túlmozgásos volt. Később tudtam meg, hogy ő Schmidt Mária (SM) fia és ebben a családban ’liberális és konzervatív’ olyan természetes boldogságban él egymás mellett, mintha ez jellemző lenne hazánkra. A fideszes SM a férje révén ma hazánk leggazdagabb asszonya (2022-ben Schmidt Mária és családja 63 milliárd forintos vagyonnal a 24. leggazdagabb a Forbes listáján és ennek Peti is része. Nem mintha gazdagnak lenni bűn lenne. Megjátszani azt, s arra érdekvédelmi politikát építeni már megítélhető. Oligarcha néven nevezik a pártban a háta mögött. Rosszakarói a trójai falovat emlegetik. Illetékességi résztulajdonosa például a Vigadó Palota Irodaháznak, amit a Nagy István vezetett Agrárminisztérium kibérelt.
Schmidt Mária  – A Forbes szerint a közéleti tagozatban a legbefolyásosabb magyar nők rangsorában a 3. helyezett. Orbán Ráhel a miniszterelnök lánya, az Odu Store Kft. tulajdonosa megelőzi őt. Lévai Anikó a miniszterelnök felesége, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a Magyar Konyha folyóirat szerkesztőbizottságának tagja csak a hatodik. SM (időről időre kormánybiztos) a Terror Háza főigazgatója, a 20. és 21. Század Intézet főigazgatója, Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója. Ungár Anna és Péter édesanyja. Gyermekeivel a Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) többségi tulajdonosa. A Pió-21 Kft. és a Médiaháló Kft. (vesztességes) és az IM Média Kft. (vesztességes) társtulajdonosa. A ’Figyelő’ egyik ex-tulajdonosa.

Schmidt Mária  lánya: Ungár Anna – A Forbes szerint az üzleti tagozatban a legbefolyásosabb magyar nők rangsorában a 13. helyezett. A BIF igazgatótanács elnöke és résztulajdonosa; Pió-21 Kft. társtulajdonosa és ügyvezetője. Az IM Média Kft. ügyvezetője.

Schmidt Mária fia: Ungár Péter – Az LMP társelnöke (2022-), a megszűnőben lévő ’Azonnali’ lap társtulajdonosa. A BIF résztulajdonosa. Pió-21 Kft. társtulajdonosa. Azonnali Média Kft. és a Kő a Mezőn Nonprofit Kft. társtulajdonosa (mindkettő vesztességes).
– BIF Nyrt: 1995-ben alapult és ma 45 alkalmazottja van. Főtevékenysége: 6820 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. Adózás előtti eredmény (2021): 8,2 milliárd forint. Többségi tulajdonos Schmidt Mária-vezetésével az Ungár család. Az igazgatótanács elnöke: Ungár Anna. Az igazgatótanács tagjai között találjuk Vaszily Miklóst, aki többek között az Index lap profilváltása kapcsán lett ismert.
– Pió-21 Kft.: 2003-ban alapult és ma 2 alkalmazottja van. Főtevékenysége: 6420 Vagyonkezelés (holding). Adózás előtti eredmény (2021): 2,8 milliárd forint. Többségi tulajdonos: Schmidt Mária. Tulajdonostársak: Ungár Anna és Ungár Péter; ügyvezető: Ungár Anna.
*
Schmuck Erzsébetet és Ungár Pétert választotta meg társelnököknek az LMP kongresszusa

„A tisztújítást követő […] sajtótájékoztatón Gál József, az ellenzéki párt szóvivője bejelentette, hogy az LMP megválasztotta új, két főből álló elnökségét. Női társelnöknek Schmuck Erzsébetet választották, aki így meghosszabbítja korábbi megbízatását, az LMP férfi társelnöke Ungár Péter, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője lett, a párt titkárának a korábbi pártigazgatót, Angyal Károly Tibort választották meg – közölte. Egyúttal beszámolt arról is, hogy további elnökségi tagként Szendefy Mária, Keresztes László Lóránt, Kreitler-Sas Máté és Tetlák Örs kapott bizalmat a kongresszustól. A szóvivő ismertette, hogy a kongresszus két évre adott megbízást számukra, így ez az elnökség fogja levezényelni a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti (EP-) választásokat. Schmuck Erzsébet a sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt hónapokban azt tapasztalták, hogy »nagyon megnövekedett« a lakosság környezeti érzékenysége, amiben – álláspontja szerint – szerepe van az LMP-nek.”

Az LMP 2022 08 27-én megválasztott új vezetősége

– Igazán nem szeretném tovább rongálni ennek a pártnak az imázsát, de én nem így látom. Nincs semmi olyan változás a pártban, ami befolyásolná a választói hangulatot, s ha van is érdeklődés pár téma iránt az nem az LMP-nek (semmi olyat nem produkált, ami karakteres lett volna), hanem az aszályos nyárnak köszönhető, ami az elviselhetetlen forróságával az emberekkel ’észre veteti’, hogy valami nagyon megváltozott errefelé.

„A régi-új társelnök kifejtette: az LMP célja az elkövetkező időszakban, hogy még közelebb vigye a zöldpolitikát az emberekhez. Az nemcsak klasszikus környezetvédelmet, hanem társadalom- és gazdaságpolitikát is jelent – érvelt. A döntések környezeti és társadalmi hatását érzékeltetve példaként említette, hogy Kelet- és Közép-Magyarországon »már félsivatagos (sic!) állapotok vannak«, a terméskiesés mértéke ezer milliárd forint.”

– A félsivatagos megjelölés talán még túlzás. A Homokhátság félsivatagos területté való alakulásának nagy esélye van, ha semmit sem teszünk. Az egész országra kiterjedő öntözéstámogatás megszervezésének hiánya – ide vezet a globális felmelegedéssel kapcsolatos gazdaságpolitikai tétlenség (Orbán Balázs szerint ez ügyben pánikkeltés folyik) – miatt Nagy Istvánt és felelős államtitkárát talán meneszteni is kellene. Az LPM-nek szívósan az élére kellett volna az öntözési felkészültség ügyének, én úgy látom könnyen leküzdhető volt, amit általában elkezdett.

„Schmuck Erzsébet úgy vélte, hogy az éghajlat-változással összefüggő problémák nemcsak a jövő nemzedékek életét teszik kockára, hanem már nagyon komoly gazdasági károkat okoznak, majd elfogadhatatlannak nevezte a kormány ’erdőpusztító’ rendeletét. A társelnök meggyőződésének nevezte, hogy 2024-ben ’nagyon-nagyon sok’ önkormányzati képviselőt juttatnak be a képviselő-testületekbe, valamint biztos abban, hogy az Európai Parlamentbe is tudnak zöld képviselőt küldeni.”

– Én ezt a valóságot figyelmen kívül hagyó megalapozatlan önbizalomnak tartom. A LMP méltán kiesett volna a parlamenti pártok közül, ha nincs ellenzéki összefogás, s nem érkezik a frakcióalakításhoz a DK. Ennek legfőképpen a vezetői is tagsági fluktuáció az oka. Az LMP könnyen vezetői tagságába engedett olyan politikusokat, akik jöttek és mentek. Nem látható semmi olyan konkrét dolog, ami a hazai zöldpolitika felfelé mutató szakaszára utalna. Schmuck Erzsébet valószínűleg jó szervező, de rossz és erőtlen szónok. Már jó ideje Ungár Péter az LMP valóságos ’arca’, ami nem feltétlenül szerencsés. Ungár Péter szegények miatti aggódását komolyan senki sem veszi ebben az országban, természet- és környezetvédelmi háttere pedig nincs. Városi, magát szívesen mutogató képviselő, aki jó beszédkészségű ugyan, de semmiben sem hiteles. A régi tagok közül sokan úgy gondolják, hogy a párt pénzt remél tőle, de ez az út a DK felé vezet, amelynek zöld koalíciós frakciójává válik majd. Jöhet majd ide a Momentum is. Az MSzP-nek ilyen partnere lehet majd a Párbeszéd, a mai zöld mozgalom tehát baloldali felhangokat kaphat, ami a végét is jelentheti ennek a hullámnak.

„Ungár Péter társelnök nyilatkozatában rögzítette: az LMP Magyarország zöld pártja, amiből az is következik, hogy »a többi párt nem az«.”

– Viccnek is kevés. Az LMP a többi párthoz hasonlóan néppárti irányban indult el és erre életképesebb jelöltek vannak nála. Ungár Péter régóta nyomogatja a szintijén ezt a pár billentyűt. Én úgy látom, hogy soha kevésbé nem volt még ’zöld’ az LMP. Nem Jávor, Karácsony, Schiffer, Sallai, Szél, Hadházy és a többiek távozása miatt, hanem mert a vezetői utánpótlás jobbára karakter nélküli. Zöld politikusnak lenni szerintem hivatás és nem alkalmazás kérdése.

„Az nem zöld, aki a Ryanair különadója ellen kampányol, aki kiáll a szabadkereskedelmi egyezmények mellett, aki szerint a GMO magyarországi bevezetése ökológiai forradalmat jelent – sorolta.”

– Péter! Azt kellene definiálnod – és elsősorban magadnak –, hogy ki a ’zöld’. Én úgy látom te sem tudod. Szóval annak felsorolása, hogy ki nem az, kínosan fölöslegesen, nem összetart, hanem elválaszt.

„Ungár Péter kitért rá: pártja olyan ellenzéki környezetben van, ahol – mint fogalmazott – azt honorálják, hogy »minél többen, minél jobban orbánozzunk«, és arról beszéljenek, hogy mi rossz. Ezen a ponton jelezte, hogy alternatívát kívánnak mutatni, »a jövő zöld lesz, vagy nem lesz«. Szavai szerint az LMP közösségét sokan temették már, de »van, amikor valami, ha meghalt, az újjáéled (sic!)«.

– Tehát Peti nem hallgat a fülbesúgókra, ahogy korábban mondta. Nem hallgat a többi ellenzéki pártra, amelyek orbánoznának? ’Zöld alternatívát’ mutat majd fel az új LMP, de miért nem tette eddig sem? Újjáéledés a hamuból? – mitológiai madárfajra gondolok, az egyiptomiak benu-nak mondták.

„Újságírói kérdésre, hogy az LMP hogyan fog elhelyezkedni az ellenzéki összefogásban, Ungár Péter úgy válaszolt: »nem szövetségi politikát kell most alkotnunk, hanem politikát«.
– Ezek szerint az LMP-nek nem volt eddig politikája, vagy nem folytatja a korábbit? Mi is volt az? Újra definiálja most magát? Lesz erre még vevő?

Schmuck Erzsébet és Ungár Péter fotó: Máthé Zoltán

Az LMP azonnali közalkalmazotti béremelést sürget 
Azonnali közalkalmazotti béremelést sürgetett az LMP szóvivője vasárnapi, budapesti, az ellenzéki párt FB-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján. Gál József azt mondta, az elmúlt tizenkét évben a kormány folyamatosan semmibe veszi a közszférában és azon belül az oktatásban dolgozókat. A megélhetési költségek jelentősen nőttek, a gazdasági és energiaválság kiemelten sújtja azokat, akik közalkalmazotti fizetésből próbálnak megélni. Egy pályakezdő pedagógus bére 207 ezer forint, ez a második legrosszabb adat az Európai Unióban a bolgár után – közölte a szóvivő. Hozzátette: júniusban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagkereset nettója kedvezmények nélkül 334 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok és a gyógypedagógusok minden ledolgozott órájukból húsz percet önkéntes munkában végeznek az átlagfizetéshez viszonyítva – értékelt Gál József, rámutatva: az LMP ezért mondja, hogy a közalkalmazottak és azon belül a pedagógusok Magyarország legnagyobb önkéntesei, a kormány pedig a legrosszabb munkáltató. Az LMP szerint azonnali 45 százalékos fizetésemelést kell adni a pedagógusoknak és a gyógypedagógusoknak, majd minden évben kétszer (sic!) az inflációhoz kell igazítani a keresetüket. A mostani egyszeri bérrendezés mintegy 300 milliárd forintba kerülne, az intézkedésre lenne keret »ott, ahol van pénz Vodafone-felvásárlásra« – vélekedett Gál József, aki szerint az alacsony fizetések miatt az oktatási intézmények 80 százalékában van pedagógushiány, 15 ezer pedagógus hiányzik a szakmából.”

– Azonnali kezdés, de nem zöld profillal. Ez itt tipikus baloldali néppárti politika. Az MSZP ebben régibb, a DK és a Momentum agilisabb. Az LMP szerintem nem a megkülönböztethetősége felé megy, hanem a baloldali néppártiság felé, ahol szerintem esélytelen.
Darvas Béla FB.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás