A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador 2024-et jelölte meg a farmerek számára a glifozáthasználat megszüntetésére, a Monsanto és USA-tisztségviselők azonban nyomást gyakorolnak az országra a tiltás leállítása érdekében.
Belső kormányzati levelezésekből kiderült, hogy a Bayer AG,8 (a Monsanto tulajdonosa) – amely a Roundup, glifozát tartalmú növényvédőszert állítja elő –, és az ipari lobbista CropLife America szorosan együtt dolgoztak amerikai hivatalnokokkal, hogy rávegyék Mexikót, hagyjon fel a gyomirtó tiltásának bevezetésével. (A Guardian azokat az e-maileket tekinthette meg, amelyeket az Amerikai Kereskedelmi Képviselet Hivatala és más USA hivatalok küldtek.)

Mexikóban a glifozáthasználat megszüntetése az utóbbi másfél évben került napirendre, abban az időszakban, amikor a Bayernek 11 milliárdos bírósági eljárásokkal kellett szembenéznie: az USÁ-ban beperelték a céget, akik a glifozát okozta betegségben, a non-Hodgkin limfómában szenvednek. A tiltás beszüntetése ellen hasonló módon lépett fel a Bayer és a kemikáliaipari lobbisták, mint Thaiföldön 2019-ben, ahol az USA fenyegetéseinek hatására elálltak a tervtől. Mindazonáltal úgy tűnik, a lobbisták Mexikóban eddig nem jártak sikerrel, tavaly december 31-én ugyanis az ország előállt a „végső határozattal”, amely szerint nem csak a glifozátot tiltanák be, hanem kivezetnék a genetikailag módosított kukoricatermelést és fogyasztást is, amit gyakran permeteznek glifozáttartalmú növényvédőkkel.

Az növényvédőipar nem csak attól fél, hogy glifozátot egyre több ország fogja betiltani, mert a példa ragadós lesz, hanem attól is, más növényvédők is a tiltólistákra kerülhetnek. Az még egyelőre nem tisztázott, a nyomásgyakorlás Mexikóra folytatódik-e a Biden kormány alatt, a kereskedelmi képviselet nem válaszolt a lap erre vonatkozó kérdéseire.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás