A rovat kizárólagos támogatója

Esti sötétség vagy vasárnap reggeli csönd, rendőri jelenlét vagy egyéni tiltakozás, a néhány férfinak mindegy volt: traktorral húzgálták ki a fákat a Tiszából. Többszöri próbálkozásuk nem maradt megörökítetlen… Az ügyészség a panaszt nem találta „érdemben alaposnak”, meg aztán határidőn túl futott be.

Egy fa körülbelül 10-15 ezer forint értékű, így akár évente milliós bevételük lehet az érintetteknek. Följebb a folyón bedöntik fűrésszel a fákat, majd kifogják csónakkal, kikötik, és ha összejött 4-5, akkor traktorral kihúzzák. Azután darabolni, fűrészelni kezdik – osztotta meg véleményét és tapasztalatait a vagy.hu-val a több helyre is bejelentést tevő lakos. Mint mondta, amikor megkérdezte, hogy mit csinálnak, azt a választ kapta a favágóktól, hogy ők a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója munkatársának a szóbeli beleegyezésével teszik, amit tesznek.
 

Nem akadály

A bejelentő a nemzeti park szervezeti és működési szabályzatára hivatkozva – amely szerint a HNP feladata a tájak természetes, természet közeli állapotának megőrzése – azt kérdezte annak igazgatójától: ki termelhet ki fát a Tiszából és ki nem.

Az illető a rendőrséget is megkereste, fotókkal alátámasztott észrevételét a nyomozó hatósággal ugyancsak megosztotta. Véleménye szerint a komptól 500-550 méterre, völgymenetben, a homokfövenybe beékelődött fák semmilyen vízi közlekedési akadályt nem jelentettek. – A kompnak pláne nem! – tette hozzá. A hatósági megállapítások egyike ugyanis ez volt…

A történet folytatása a vagy.hu-n >>>

Kapcsolódó anyagok:

Ennyit ért a hortobágyi erdősáv

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás