A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: bnpi.hu

Az idei évben újabb önkéntes természetvédelmi akciót valósított meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Varázslatos Magyarország természetfotós szervezet kezdeményezésére.

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede nyújt bemutatkozási lehetőséget a hazai természetfotósok számára azáltal, hogy hazánk természeti értékeire, elsősorban nemzeti parkjaira fókuszálva fotós pályázatokat hirdet és kiadványokat tesz közzé. Emellett olyan önkéntes akciókat is szerveznek, amelyek lehetőséget biztosítanak a fotósok számára arra, hogy személyesen is bekapcsolódhassanak a természetvédelmi munkába, ott további ismereteket szerezhessenek és olyan területeken segítsék a természetvédelmet, ahol nem áll rendelkezésre elég humánerő- vagy anyagi forrás. A mostani program előzménye egy 2019-es akció volt a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben, amelyről akkor már beszámolt a Bükki Nemzeti Park.

A szervezet idén is megkereste a hazai nemzeti park igazgatóságokat azzal a szándékkal, hogy a “Ma egy fészek, holnap az óceán” nevet viselő programmal újabb helyszíneken folytathassák a két éve megkezdett munkát. Október utolsó szombatján a Bükk déli lejtőire invitálták az önkénteseket, ahol megismerkedtek a Bükki Nemzeti Park igazgatóság tölgyeseiben folyó természetvédelmi kezelési tevékenységgel. Ezek az erdők az elmúlt évszázadok során az emberi használat és a fakitermelések miatt sajnos rossz ökológiai állapotba kerültek. Természetességüket az idegenhonos fafajok eltávolításával, az őshonos tölgyek, vadgyümölcsök és egyéb elegyfajok megsegítésével, az egykorú és azonos fafajból álló erdőkép fokozatos átalakításával, lékek nyitásával és a holtfa mennyiségének növelésével tudjuk javítani. A Life4OakForests elnevezésű program keretében a közelmúltban kitermelt akácosok helyére facsemetéket és makkot ültettünk, ám a tölgyek új nemzedékét az erdő állatai is szorgalmasan terjesztik. Az önkéntesek segítségével a jó makktermő helyekről makkokat gyűjtöttünk a szajkók és a mókusok számára, akik táplálékként igyekeznek azokat elrejteni az erdőben. Az elfelejtett rejtekhelyekből később gyakran lesznek facsemeték, ezért a megsegíteni kívánt erdőrészekbe „szajkótálcákat” telepítettünk, majd ezekbe szórtuk a gyűjtött a makkokat.

A munka mellett időt szántunk a Hór-völgy és a Bükkalja érdekességeinek megtekintésére, fotózására is: az akció résztvevői megismerkedtek egy kaptárkő lelőhellyel, fás legelővel, látványos szurdokvölgyekkel és Cserépfalu környékének néhány régészeti lelőhelyével. A fotósok amellett, hogy a munkájukkal hozzájárulhattak az erdők javulásához, azzal is sokat tesznek, hogy hírét viszik természetvédelmi erőfeszítéseinknek és alkotó munkájuk során maguk is terjesztik természeti környezetünk megóvásának igényét.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek