A rovat kizárólagos támogatója

A Karib-tenger partján fekvő Belize bejelentette szándékát, miszerint tengeri területein olajfúrásokat kezd. A WWF és partnerei arra figyelmeztetnek, hogy a mélytengeri olajtartalékok felkutatását szolgáló szeizmikus tesztelés, ami már ma megkezdődne, felbecsülhetetlen károkat okozna a tengeri élővilág és az itt élő emberek számára.

Az UNESCO adatai szerint a a belize-i partvidéken terül el az északi félteke legkiterjedtebb korallzátonya. Az országhoz tartozó tengeri terület minegy 1400 féle állatnak és növénynek nyújt menedéket, mint például a ritka tengeri teknős fajok, ráják, cápák és delfinek, amelyek különösen érzékenyek a mélytengeri zajokra.

korallzázony Belize  © naturepl.com Brandan Cole WWF

Ha valóban megkezdik a fúrásokat, azok mindössze 1 km-re lesznek a sérülékeny Belize Korallzátony rezervátumtól, amely az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneinek listáján szerepel.
A WWF arra figyelmeztet, hogy egy esetleges olajszivárgás végzetes következménnyekkel járhat arra a mintegy 190 000 emberre nézve, akik megélhetése a tengeri és a tengerparti élővilághoz kötődik. Továbbá veszélyeztetheti a teljes Közép-Amerikai Korallzátony Rendszert, amely Mexikótól, Guatemala és Honduras érintésével húzódik végig a karib térségben.

2015 végén Belize nyilvánosan vállalta, hogy megtiltja a mélytengeri olajkitermelést a világörökségi területen, de az erről szóló törvényt a mai napig nem fogadták el. A törvényjavaslat tartalmaz egy keskeny pufferzónát is, de az UNESCO Világörökségi Bizottsága azt kérte, hogy az ország fontolja meg a keskeny átmeneti terület biztonságos kiterjesztésének lehetőségét.

tengerpart kagylószitálás Belize © Jorge Sierra WWF-Spain

„Belize egyike azon kulcsfotosságú természeti területeinknek, amelyek egészségétől a bolygónk természeti erőforrásainak jövője, és egyben a mi jövőnk is függ. Ahogyan saját, európai példáink esetében is,Belize esetében is azonnali cselekvésre van szükség. Spanyolországban a többmillió vándormadár pihenőhelyéül szolgáló Doñana Nemzeti Park veszélyeztetettsége, Bulgáriában pedig a Pirin Nemzeti Park beépítési tervei mind azt mutatják, hogy még legfontosabb természeti területeink védettsége sem biztosított ” – foglalta össze Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A WWF által létrehozott petíciós oldalon keresztül most bárki üzenhet Belize miniszterelnökének a terület megmentése érdekében.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek