Hirdetés

Újabb pofont kapott az ellenzék: elkaszálta az Alkotmánybíróság Karácsony népszavazását. “Az Alkotmánybíróság, amely az erkölcsi integritására egykor minden magyar büszkesége lehetett, néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve mára zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett” – írta a főpolgármester.

Az álláskeresési járadék hosszabb ideig tartó folyósítása a költségvetést érintené, a kínai egyetemi alapítványról szóló törvény hatályon kívül helyezése pedig közvetve egy nemzetközi szerződést, ezért – a Kúria álláspontjával ellentétben – egyikről sem szabad népszavazást tartani – mondta ki a testület 6, illetve 5 ellenvéleménnyel. Ezzel értelmét vesztette az Országgyűlésben már tárgyalt javaslat a kiírásról.

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a Kúria népszavazási kérdés hitelesítése tárgyában hozott két végzését: a Fudan egyetem ügyében nemzetközi szerződés, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság tavaly augusztusban két ügyben hitelesítette a magánszemély által benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria tavaly decemberben jóváhagyott. A két kérdés:

— Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

— Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Karácsony Gergely főpolgármester által magánszemélyként kezdeményezett referendumhoz az ellenzéki összefogás pártjai is csatlakoztak, az ezt követő aláírásgyűjtés sikeres volt, és mivel az ezt megállapító NVB-határozatot senki nem támadta meg bíróságon, úgy látszott, hogy az új Országgyűlésnek ki kell írnia a népszavazást. Az erről szóló javaslatot az új igazságügyi bizottság benyújtotta, és azt a parlamentben tegnapelőtt, a miniszterelnök-választás után megtárgyalták.
Részletek a HVG cikkében >>>

A döntésre ma így reagált Karácsony Gergely: 

„Az Alkotmánybíróság tagjainak többsége a két népszavazási kezdeményezést elkaszáló mai döntésével nyilvánvalóan a Fidesz politikai elvárásait teljesítette. Úgy tűnik, a kormánypártok csak hivatkozni szeretnek a népre, de igazából félnek tőle. Az Alkotmánybíróság, amely az erkölcsi integritására egykor minden magyar büszkesége lehetett, néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve mára zugügyvédi mentalitású pártkatonák gyülekezőhelye lett. Az utókor ítél majd felettük is. Korom Mihályra, az államszocialista Alkotmányjogi Tanács elnökére is biztosan büszkék ma a dédunokái.  Nekünk most az a dolgunk, hogy megtaláljuk annak a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket ezekben a kérdésekben.”- írta ma FB bejegyzésében Karácsony Gergely.

Az LMP is reagált az Alkotmánybíróság mai döntésére: 

A mai döntés után egyértelmű, hogy a Fidesz meggyőződése szerint – legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki kezdeményezés –  Magyarországon akkor lehet népszavazást rendezni, amikor a Fidesz ezt saját szempontjából előnyösnek tartja.

Márpedig most teljesen egyértelmű, hogy a kormánypárt azért nem akarja ezt a népszavazást, mert pontosan tudják, hogy a magyar emberek többsége azt gondolja, hogy a Fudan egyetem megépítésénél fontosabb, hogy a magyar diákoknak legyen elegendő kollégiumi férőhely, ahogy azzal is egyetértenek, hogy nevetséges három hónapra adni álláskeresési járadékot egy olyan országban, ahol a munkakeresés átlagos ideje majdnem másfél év.

A Fidesz megpróbálhatja elkaszálni annak a lehetőségét, hogy a többség egyértelműen ki tudja fejezni ebben a két kérdésben az álláspontját, de nem tud változtatni azon a tényen, hogy ezekben a kérdésekben az álláspontja mögött nincs társadalmi támogatottság. Mi pedig meg fogjuk találni azokat az eszközöket, mellyel a többség álláspontjának érvényt tudunk szerezni.

Csárdi Antal
országgyűlési képviselő

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás