A rovat kizárólagos támogatója

A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról szóló javaslatot is megtárgyalja mai ülésnapján az Országgyűlés.

A Ház ülése ma reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd négy javaslat vitája lesz napirenden.
A képviselők elsőként arról a javaslatról mondhatják el a véleményüket, amely Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert hatalmazhatja fel, hogy rendeletben módosítsa az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) szabályait.

Vita lesz arról az indítványról is, amely a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseivel függ össze, és az egyoldalú kamat-, költség-, illetve díjemeléssel szembeni fellépés részletszabályait tartalmazza.

Harmadikként a polgári perrendtartás módosítása kerül napirendre, amely új, a sajtó-helyreigazítási perhez hasonló eljárás védené a képmáshoz és hangfelvételhez fűződő személyiségi jogokat.

Ezt követően arról a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett törvényjavaslatról kezdődik vita, amelynek hatálya minden olyan beruházási tevékenységre kiterjed, amely a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódik, beleértve az építmények és berendezések tervezését, beszerzését, létesítését, üzembe helyezését, valamint az üzemeltetésre történő előkészítést. A törvényjavaslat az alapvető rendelkezések között szögezi le, hogy a beruházás nemzetgazdasági szempontból különös jelentőséggel bír. A legjelentősebb módosítások közé tartoznak az engedélyezési eljárással kapcsolatos kérdések, de kitér a dokumentum munkajogi és sugárvédelmi területekre is.

Az Országgyűlés rendhagyó munkarenddel folytatja tavaszi ülésszakát: a képviselők pénteken kezdődő háromnapos ülésükön tárgyalhatnak a megélhetési bevándorlás visszaszorításáról, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) veszélyeiről- írta az MTI.  

A ma tárgyalandó fideszes javaslat a paksi bővítéshez kapcsolódó beruházásokat kivonná a közbeszerzési törvény hatálya alól, az előkészítő dokumentumokat pedig 15 évre titkosítaná.

Vlagyimir Putyin tegnapi látogatása után, már ma kerülhet a titkosításról szóló javaslat a Ház elé, így leghamarabb 2030-ban tudhatjuk meg, mi alapján született a megállapodás a paksi bővítésről Orbán és Putyin között. Holoda Attila energetikai szakértő, az Orbán-kormány korábbi energetikai államtitkára az RTL Klubnak azt mondta, felháborítónak tartja, hogy a kormány a nyilvánosság teljes kizárására készül a következő évtizedek egyik legnagyobb beruházásával kapcsolatban.

A Párbeszéd Magyarországért Brüsszelhez fordul, amennyiben a Fidesz megszavazza a titkosítást. Jávor Benedek, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője az RTL Klubnak úgy fogalmazott: „A legelemibb információkat is elzárnák a nyilvánosság elől. Meggyőződésem, hogy ezen a ponton eljutottak oda, hogy az uniós jogot is sérti ez a törvényjavaslat.”

A paksi bővítéshez kapcsolódó atomtemetőt is homály lengi körül. A fideszes javaslat szerint csak az kérhetne információt az atomtemetőről, aki annak 100 méteres környezetében lakik. Széll Bernadett LMP-s képviselő pert indított a paksi beruházás dokumentumainak nyilvánosságra hozataláért.  Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a finn példára hivatkozva próbálta védeni a titkosítás ötletét. Mint mondta, Finnországban is az oroszok építenek atomerőművet, és az információk egy részét ott is titkosították. Rogán csak azt felejtette el hozzátenni, hogy a Finnországban épülő erőmű magánberuházás, ahhoz a finn költségvetés nem járul hozzá. Ezzel szemben a paksi bővítésre a magyar kormány 3000 milliárd forint értékben vesz fel hitelt – ezt költené el a legnagyobb titokban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás