A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Pár év múlva már nem kell műtét a macskák ivartalanításához. Az amerikai tudósok által felfedezett injekciós módszer ígéretesnek tűnik, de még évekbe telhet, mire az megkapja a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy elérhetővé váljon az állatorvosi rendelőkben, és az injekciókat is elő tudják állítani.

Egy nemrég megjelent tanulmány alapján lehetségessé válhat műtéti beavatkozás nélkül, tömegesen ivartalanítani házi macskákat – írta a CNN.

600 millió házi macska van a világon, 80 százalékuk vad, vagy kóbor, ennek megfelelően a legtöbb állatmenhely túlzsúfolt, a macskapopuláció kordában tartása pedig idő-, és erőforrás-igényes. A nemrég bemutatott injekciós megoldás ezen segítene.

A tanulmányt jegyző kutatók tulajdonképpen véletlenül fedezték fel az új módszert Dr. David Pépin, a Harvard Medical School docense és a bostoni Massachusetts General Hospital molekuláris biológusa laboratóriumában. Pépin és kollégái a petefészek tüszőkben – az emlősök petesejtje körüli sejtrétegben, amely táplálja a petesejtet és segíti a növekedését – jelen lévő hormont tanulmányozták. Hogy többet tudjanak meg a hormon működéséről, a kutatócsoport nőstény egerekbe fecskendezte be a hormont termelő gént, lényegében extra adagot adva az egereknek a természetben előforduló hormonból.

„Legnagyobb meglepetésünkre a rágcsálókban lényegében leállította a petefészek aktivitását, és teljesen terméketlenekké tette őket” – mondta Pépin, a tanulmány társszerzője. „Azt gondoltuk, nos, ez egy nagyon érdekes eszköz, de mire használhatjuk?” Ezután felvették a kapcsolatot a Los Angeles-i székhelyű Michelson Found Animals Foundation nonprofit szervezettel, amely a nem sebészeti fogamzásgátlók kifejlesztését támogatja kutyák és macskák számára. „Volt egy eszközünk, amelyről tudtuk, hogy működik rágcsálóknál, és potenciálisan működhet ezeknél a fajoknál is” – mondta Pépin.

A tanulmányt a Cincinnati Állatkert kilenc házi macskáján végezték. Három macska alkotta a kontrollcsoport, míg hat macska a szóban forgó hormon génjének injekcióját kapta, egy enyhe vírushoz kötve. A vírus eljut az izomsejtekbe, amelyek rendkívül hosszú életűek.

A gén hatására a macskák szervezete olyan hormont állít elő, amely megakadályozza a petefészek tüsző fejlődését. A petesejtet körülvevő sejtek nélkül a macskák petéje nem érik be, és így nem tudnak teherbe esni.

A kutatók két éven át hetente háromszor ellenőrizték a macskák vizeletének és ürülékének hormonszintjét, és több mint két évvel az injekció beadása után a kérdéses hormon még mindig emelkedett szinten volt jelen. Annak tesztelésére azonban, hogy ezek az emelkedett hormonszintek valóban megakadályozzák-e a vemhességet, a tudósok két hím macskát vetettek be. A három macska, amely a kontrollcsoportot alkotta, mind vemhes lett, a kísérleti csoport hat macskája közül egyik sem.

Bár a korai eredmények ígéretesnek tűnnek, a kutatásban résztvevő egyik tudós, Bill Swanson megjegyezte, hogy a macskatulajdonosoknak türelmesnek kell lenniük, mivel valószínűleg több évbe telik, mire az eljárás megkapja a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy elérhetővé váljon az állatorvosi rendelőkben, és az injekciókat is elő tudják állítani.- írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás