Hirdetés

A Washingtonban élő macskák számát akarja megállapítani egy nagyszabású, 3 évig tartó felmérés, amely a héten kezdődött meg az amerikai fővárosban. Macskák a legnagyobb madárpusztítók

A felmérés egy olyan módszer kidolgozásának ágyaz meg, amelyek segítségével országszerte számon lehet tartani a macskapopulációt.

A macskaszámlálásban többek között a Smithsonian Természetvédelmi Intézet és a Human Society is részt vesz. A 690 ezer lakosú főváros macskáinak megszámlálásához kamerás csapdákat, háztartásokban végzet felmérést és egyéb technikákat használnak. A macskaszámlálás támogatói szerint a vállalkozás azért is hasznos, mivel jobban fel lehet majd mérni az állatmenhelyek forrásigényeit és a kóbor macskák is kezelhetőbbé válhatnak. A számlálás a tervek szerint 2021 júniusára fejeződik be-írta az MTI.

Egy 2013-ban publikált kutatás szerint a madarakra és kisebb emlősökre a legnagyobb veszélyt a macskák, főleg a vadon élők jelentik. A tanulmány megállapította, hogy a házimacska a száz legkártékonyabb nem őshonos invazív faj közé sorolható a világon.
 

Macskák a legnagyobb madárpusztítók

Macskák a legnagyobb madárpusztítók

Évente 269 millió elpusztult madár és 2 millió tönkretett fészek írható az emberhez kapcsolható tevékenység számlájára csak Kanadában – állítja egy 2013-as kanadai jelentés. Az elmúlt négy évben 20 kanadai madárvédelmi szervezet végzett madárpusztulások miatt felmérést, és a mostani dokumentum az első a világban, amely pontos becslésekkel szolgálhat.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a kanadaiak mindegyike vadássza a madarakat, hiszen 99 százalékban a kedvencekként tartott vagy, már elvadult macskák a felelősek a madarak pusztulásáért, valamint az, hogy az állatok repülés közben az épületekbe, járművekbe csapódnak, de sok pusztulást okoznak az elektromos távvezetékek és elosztóállomások is– áll az Avian Conservation and Ecology szaklapban megjelent jelentésben.

 

Macskaétvágy: egymilliós napi madárpusztulás

Macskaétvágy: egymilliós napi madárpusztulás

Naponta több mint egymillió őshonos madarat ölnek meg Ausztráliában a vadon élő és a házimacskák.

 A vad macskák 316 millió, a házimacskák pedig 61 millió madarat ölnek meg évente az országban, ezek 99 százaléka őshonos madár ausztrál kutatóknak a Biological Conversation című szaklapban megjelent tanulmánya szerint. Ez az első egész országra kiterjedő kutatás, amely a macskák Ausztrália madárvilágára gyakorolt hatását vizsgálja.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás