A rovat kizárólagos támogatója

A nyári hőhullámok alkalmával nemcsak az emberek viselik nehezen az időjárási körülményeket, de az élővilág is. Bár nyilvánvalóan a zölddel tarkított vidéki környezetben vagy kertvárosokban sem rózsás ilyenkor a helyzet, de főként a betonban, lekövezett terekben bővelkedő városok állat- és növényvilága sínyli meg leginkább a forróságot. Hogyan segíthetünk rajtuk?

Ugyan a nyarat általában szeretjük, s ez az év egyik talán legjobban várt – pihenésben, kikapcsolódásban bővelkedő – időszaka, mégis az éghajlatváltozást kísérő perzselő meleg és a hosszan tartó aszályos időszakok évek óta egyre nagyobb és nehezebben viselhető terhet rónak mindenkire; főképp a városokban. Az emberek még csak-csak találnak valamilyen formában enyhülést, de mi a helyzet a városi élővilággal? Nekik nincs túl sok alternatívájuk, ha csak nem segítünk nekik. Íme, néhány ötlet, amit Te is könnyen megvalósíthatsz!

1. Itató és fürdő madarak számára

A segítségnyújtás egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja, ha ivási és fürdési lehetőséget biztosítunk a környéken élő tollas barátainknak. A madarak számára nagy kihívást jelent, ha naponta többször is jelentős távolságokat kell megtenniük, hogy ivóvízre találjanak. A keresgéléssel sok energiát elveszítnek ráadásul nem is mindig járnak eredménnyel. Kertben, ablakban, erkélyen helyezzük el számukra olyan vízzel teli edényeket, tálakat melyekből biztonságosan ihatnak és esetleg meg is fürödhetnek benne. Fontos, hogy a túlmelegedett vizet rendszeresen cseréljük. Ha lehet, állítsuk az itatót árnyékos helyre, így a tartalma lassabban melegszik fel. Az itató a madárbarát kert egyik alapfelszerelése.

tengelicek itatón kép: Orbán Zoltán

2. Itató pillangók és méhek számára

Nem csak a madarakat, de a szomjas lepkéket, pillangókat, méheket is segíthetjük némi vízzel. Ezeknek az élelmiszereink alapanyagát adó növények beporzásban is közreműködő rovaroknak olyan itatóval kedveskedhetünk, ami nem túl mély – leginkább egy tál vagy agyagból készült virágaltét – az alján pedig kövek, kavicsok sorakoznak. A köveket ne lepje el a víz, így lesz hova leszállniuk, hogy biztonságosan igyanak. A pillangók szívesen szívogatják a nedves talajt, őket tehát várhatjuk egy lapostányérnyi vizes földdel is.

3. Utcai fák, cserjék öntözése

A városi fák és cserjék rendkívül fontos és sokrétű segítséget nyújtanak a városlakó számára, legyen az állat vagy ember. Tisztítják a levegőt, megkötik a szálló port, felveszik a széndioxidot, árnyékot és hűsebb levegőt biztosítanak, javítják a helyi mikroklímát, élőhelyet jelentenek számos állatfajnak, tompítják a nap s a szél talajerodáló hatását, csökkentik a zajt, és lelki felfrissülésünket is segítik – hogy csak néhány „szolgáltatásukat” említsük. A városi, települési fáknak, fasoroknak egyre nagyobb szerepük van az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban is, nem mindegy hát, hogy a hőségriadók, kánikulák alkalmával (is) elegendő vízhez jutnak-e

A csapadékeloszláson – mikor mennyi égi áldás érkezik – nyilván nem tudunk változtatni, de a gondosan megtervezett ültetések és a folyamatos gondozás sokat változtathat a városi fák egészségi állapotán és várható élettartamán. Ültetéskor  gondoljunk arra, hogy egy nagyobb, összefüggőbb zöld szigetbe ültetett és rendszeresen öntözött fának jobb kilátása van arra, hogy hosszú ideig életben maradjon a zord városi körülmények közt is. Tervezzünk tehát előrelátóan! A már elültetett fiatal csemeték pedig nagyobb eséllyel maradnak életben, ha legalább az első években rendszeresen locsoljuk őket. Ha megteheted, reggel vagy este te is vigyél néhány vödör vizet az utcán álló fáknak! Ez különösen fontos a belvárosi, körbebetonozott növények esetében. Társasházakban akár néhány szomszéddal is össze lehet fogni és beosztani a locsolást.

4. Mulcsozás

Nemcsak a veteményes, de a fák esetében is hasznos praktika a mulcsozás. A talajtakarás lassítja a nedvesség elpárolgását, így a föld hosszabb ideig el tudja tárolni az eső- vagy öntözővizet. Akár utcán, akár kertben nőnek, a fák esetében is sokat segíthet, ha mulcsréteget terítünk el körülöttük.

5. Árnyék, árnyék, árnyék

A forró nyarakon egyre nagyobb kincset ér az árnyékos kert, árnyékos utcaszakasz, árnyékos park, árnyékos erkély… nemcsak az emberek, de a városokban élő állatok számára is. A kisebb nagyobb zöldfelületek egyfajta oázist jelentenek, ahová elbújhatnak a hőség elől, legyen az egy bokorcsoport, futónövényekkel benőtt balkon, hátsó udvarban álló fa vagy utcai zöldfelület. Ha tehetjük, növeljük ezek számát! Gondoljuk végig, hol és hogyan teremthetünk további árnyat adó sarkokat, tereket, s ősszel vagy tavasszal vágjunk bele az ültetésekbe vagy csatlakozzunk önkormányzatok, kertbarát körök, civil szervezetek által szervezett faültetési akciókhoz!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek