A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

Bár a szélfarmok környezetbarát módon termelnek villamosenergiát, de veszélyt is jelentenek a vadvilágra: pusztítják a madarakat, denevéreket. De lehetnének-e biztonságosabbak?

A szélenergia valóban környezetbarát, de a turbinák jelenlétükkel zavarólag hatnak, emellett a repülő állatok halálát is okozhatják. A szélfarmépítők és a természetvédők közötti küzdelem most a Kanadához tartozó Edward herceg-szigeten élesedett ki, ahol a meglévő tíz mellé hét új turbinát készülnek felállítani, ráadásul ezek 175 méter magasak lennének, az eddigiek csak 125-150 méteresek voltak. Ezek lesznek a legmagasabbak a világon, és olyan területen fognak üzemelni, ahol gazdag tengerparti madárvilág található, így 52 fajra lesznek hatással, ezek közül négy veszélyeztetett – írja a BBC.
Fred Cheverie, a sziget vadvédelmi szövetségének víziéletért felelős koordinátora szerint az utak fészkelőhelyeken fognak keresztülhaladni, ez a nedves terület ráadásul fontos szénmegkötő funkcióval is bír. A denevérek további pusztítása már csak azért sem fogadható el, mert a sziget állománya most van felépülően a fehérorr-szindróma – egy gombabetegség – okozta veszteségekből. S bár a PEI Energy Corporation, amely a turbinákat felállítaná, módosította azok elhelyezését, Cheverie szerint ez még nem elég.
Egy 2013-ban közölt tanulmány azt jósolta, hogy a szélfarmok elterjedésével Kanadában ez elkövetkezendő 10-15 évben 233 ezer madár fog elpusztulni, és 57 ezer lesz kénytelen más helyet választani évente. Fontos, hogy a szélenergia hasznosító cégek minimalizálják a károkat, figyelembe vegyék a veszélyeztetett fajokra és vándormadarakra vonatkozó intézkedéseket. Például a technológia ma már ehetővé teszi, hogy a veszélynek kitett madár, sas vagy kondorkeselyű időben felismerhető legyen, és a lapátok leálljanak.
Az IdentiFlight nevű eszköz hat százalékos tévedési aránnyal dolgozik Wyomingban (USA). Ultrahangkeltő eszközök a denevéreket tarthatnák távol a lapátoktól, amelyek ultraibolya színben való kivilágítása, vagy bíborszínre való festése is hasznos lenne, bár ezek a módszerek még csak kísérletiek. Az ultraibolya visszaverődése vonzza a rovarokat és így a velük táplálkozó madarakat. Az alap azonban az, hogy a turbinák olyan helyen legyenek, ahol nem zavaróak. De bármi is lesz is a következmény, az Edward herceg-sziget esete felhívja a figyelmet, nem lehet könnyen és gyorsan megoldania a Föld bajait.
Magyarországon a tervezett szélkerekek esetleges élőlény pusztítása fel sem merül, hiszen az Orbán-kormány betiltotta a legolcsóbb megújuló energia, a szélenergia térnyerését. Az orbáni energiastratégia a legveszélyesebb, egyre inkább a legdrágább, és a teljes orosz függőséget jelentő paksi atomenergiára, és a családi/ NER baráti köröknek extraprofitot jelentő napelem farmokra épít. 
A macskák a legnagyobb madárpusztítók

Az elmúlt öt évben húsz kanadai madárvédelmi szervezet végzett felmérést madárpusztulásokról. Kiderült, 99 százalékban a kedvencekként tartott vagy, már elvadult macskák a felelősek a madarak pusztulásáért, valamint az, hogy az állatok repülés közben az épületekbe, járművekbe csapódnak, de sok pusztulást okoznak az elektromos távvezetékek és elosztóállomások is– áll az Avian Conservation and Ecology szaklapban megjelent jelentésben.

Nyitókép: szélturbina madarakkal PREAU Louis-Marie/AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás