A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: MTI

A neves természettudós, Hopp Ferenc tiszteletére immár 14-szer rendez madárgyűrűző, vonuláskutató és természetvédelmi tábort augusztus 13-a és 29-e között a Tata közelében lévő ferencmajori tavaknál a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja.

“A tábor célja változatlan: a táj és természet értékeinek megismertetése, megszerettetése” – fejtegette a csoport vezetője. Csonka Péter elmondta: a 13 tóból álló halastó-rendszer teljes kiterjedése a tavakat körülvevő nádasokkal együtt mintegy 370 hektár, s ezért Észak-Dunántúl legnagyobb kiterjedésű halastó-rendszereként tartják számon. A terület külön jellegzetessége, hogy környezetében sokféle élőhely-típus megtalálható.
Közölte továbbá: minden bizonnyal ezúttal is a madarak gyűrűzése lesz a tábor leglátványosabb eseménye. “A hatalmas hálókkal óvatosan megfogott állatok lábára 1-1 könnyű gyűrűt helyezünk, amely tartalmazza a madár befogásának helyét, idejét. Ezek a gyűrűk a madarak vonulási és tartózkodási helyéről informálják a szakembereket” – magyarázta. Megemlítette: az elmúlt 13 évben a tábor résztvevői a ferencmajori tavaknál csaknem 280 fajt figyeltek meg, köztük olyan európai viszonylatban is említésre méltó ritkaságot, mint a sarki csér, a vörös ásólúd, a szirti sas, vagy a vándor partfutó.
Csonka Péter elújságolta: a természetvédők munkájának egyféle elismeréseképpen 2002-től a tavakon korlátozták a vadászatot. Emellett folyamatban van az, hogy a területet a nemzetközi jelentőségű vadvizek és madárvonuló gyülekezőhelyek védelmét deklaráló, úgynevezett Ramsari Egyezményhez tartozó tatai Öreg-tó védőövezetébe sorolják.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás