A rovat kizárólagos támogatója

Lerágott médiacsontról is kiderülhet, hogy a velejét nem érintették, ha gondolkodunk róla. Előbb a komikus oldaláról, aztán a tragikusról.

Mindenkit madárnak néznek, aki hagyja. Mivel emberek közti járvány nem alakult ki belőle, az egész madárinfluenza alapvetően a tudomány tekintélyével visszaélő pánikkeltés és bulvárhír. Kacsa. A madárinfluenza elsősorban médiavírus, mely gyorsan terjed és heveny butulást okoz, mivel az emberi elmét legsérülékenyebb pontján támadja meg, ahol nagy adag idiotint és tömeghisztériát termel. „Tudományos” babona – ma erre van kereslet. Az ember rohamos leépülése közben pedig az egészséges madarak közt esztelenül humánsoviniszta pusztítást végez. Feltételezhetően majd kialakuló, emberre is veszélyes vírusjárványra hivatkozva visznek végbe valóságos madárholokausztot.
Milyen jogon?
Az eleve életellenes körülmények közt tartott állatokat még nyomorult lágerlétüktől is megfosztják. Homo sapiens ? Inkább madárijesztő. Az élővilág legagresszívebb ragadozója, aki miatt már a cápákat is kihalás fenyegeti. A „terror elleni harcból” meg az élővilág terrorizálása kimarad. Pedig a mai demokráciák a földi élet egészének magasabb szempontjából nézve totális ökodiktatúrák. Ideje lenne a demokráciát szélesebb és fenntarthatóbb alapokra helyezni. Az ember magasrendűségét legfeljebb azzal bizonyíthatná, ha vélten „felsőbbrendű” zsarnoksága helyett minden életforma demokratikusabb képviseletére törekedne. Nem lehet olcsón elintézni a kérdést mint gyermeteg ökozöldséget. Amikor a természet egyre feltűnőbben követeli a jogait, ez már nem nézőpont kérdése.

Ma fel sem merül, hogy más élőlényeknek jogaik lehetnének, mikor az ember tyúkszaros életét félti – saját rémeitől. A madárholokausztot egy kimondatlan humánrasszizmus gyászos ideológiája „igazolja”, mely szerint az ember mint „felsőbbrendű faj” bármilyen életformával önkényesen rendelkezhet, bármilyen élőlényt kényére-kedvére mészárolhat vagy álhumanista Mengeleként kísérletezhet az alacsonyabbrendűnek mondott fajokon. Csakhogy épp ez az ökorasszista szemlélet teszi ilyen kínosan fenntarthatatlan zsarnoksággá a nyugati civilizáció világuralmát és ez teszi tabuvá már a kérdést is. Vajon lehet akár csak az emberek számára igazságos jogrendet teremteni az élő környezet humánrasszista kizsákmányolására épülő társadalomban ? Vajon milyen alapon tilthatja egy társadalom az emberek közti rasszizmust, miközben minden más élőlénnyel szemben a legprimitívebb ökorasszizmusra építi egész társadalmi-gazdasági berendezkedését ? Mi több, „természetvédő”, „földmegmentő” szerepben tetszeleg, mint aki még felsőbbrendűbb. A zöldmozgalmak így az ökorasszizmus integráns részeként jelennek meg. Különös, hogy pont az EU csatlakozásra váró országokban terjedt el ez a fránya madárkór : leginkább a főmumus Törökországban, aztán az egész Balkánon. Ráadásul a madarak, mint ismeretes, észak-déli irányban vándorolnak, ezek viszont feltűnően nyugat felé, ami rendkívül kifinomult politikai marketing-érzékre vall.

Cui prodest ? – Kinek lehetett érdeke ?

Közben sok fontosabb kórságról és krízisről nem esik szó. Például az EU válságáról. Kutyával-macskával ez a hisztéria-marketing nem működött volna, nem illett volna őket elgázosítani. Mintha több joguk lenne az élethez, csak mert közelebb állnak hozzánk, « felsőbbrendű » emberekhez. Őseink áldozatot mutattak be mindenből, amit a természettől kaptak. Primitív ostobaság ? Legalább nem elrabolták a természet javait, hanem adtak érte valamit. A nyugati ember „tudományos” egoizmusa „oltárán” állatok millióit áldozza fel. Laboratóriumokban és most gázkamrákban. Ez sok tekintetben értelmetlenebb és primitívebb mint az áldozat ősi formái. Úgy teszünk, mintha mi már nem mutatnánk be áldozatot és közben vélt kényelmünk érdekében készek vagyunk feláldozni a földi élet egyensúlyát, jövőjét és biztonságát. Akkor most ki a primitív ? Eredetileg a holokauszt égőáldozatot jelent. Aki példánkon méltatlankodna, gondolja meg : valójában a népirtásra alkalmazott holokauszt ízléstelen. Az analógia persze erős, de ne az én hibám legyen, ha az állat- és emberirtás humánrasszista alapelve ugyanaz. Mivel a Nyugat már gazdaságilag is vesztét érzi a Kelettel szemben, ennek a keletfóbiának a médiamaskarája a „keleti eredetű” madárinfluenza.
Gyávaság ?
Régi görög bölcsek a bűnt heveny ostobaságnak tartották. Ez minden vélt madárinfluenzánál valóságosabb veszély. Hülyeség elleni védőoltás kéne inkább. Ideje, hogy emlékeztetőt kapjunk a vérbeli szabadgondolkodásból, melyben a szabadság nem egy világgyarmatosító civilizáció agresszív marketingje, ideológiai szólama és keresztesháborús vezényszava, hanem eleven felszabadító erő. Nélküle a kultúra immunrendszerének annyi. Ezzel kéne „beoltani” azokat, akiket a madárinfluenzával kábítanak. Még sokmilliárdos költségvetést sem kellene „megszavazni” a gyógyszerlobbiknak. A kommunizmus marketingje vagy a „papi csalás” talán ostobább volt a mai „tudományos” médiamanipulációnál ? Ugyan. Csak kevesen képesek, hogy madártávlatból nézzék korukat, az uralkodó ideológia pedig hamar közveszélyesnek nyilvánítja az eképp szárnyait bontogató szabadgondolkodást. Addig is szívesen nézem ezeket a nálunk szabadabban szárnyaló lényeket és cseppet sem félek tőlük, sőt : biztos vagyok benne, hogy rengeteget tanulhatnánk tőlük. Ők például nem szoktak hisztériásan irtani minket, „embereket”. Eddig nem volt szokás az embert idézőjelbe tenni, de ma már indokolt. Madártávlatból nézve mindenképpen. Kardos Gábor (Dr. Phil. Sorbonne) 30 2330398

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás