Hirdetés

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet követlen szomszédságában található halastórendszerhez vezető elektromos távvezeték 10 tartóoszlopa alatt negyvennégy madár holttestét találták.

Horváth Márton a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Parlagisas-védelmi Munkacsoportjának szakembere fedezte fel társaival annak a negyvennégy madárnak a holttestét, melyek áramütés következtében pusztultak el Tiszasűly határában.


áramütött egerészölyv
áramütött egerészölyv

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet követlen szomszédságában található halastórendszerhez vezető elektromos távvezeték 10 tartóoszlopa alatt a következő madárfajok tetemére bukkantak: A fokozottan védett fajokból 2 fekete gólya, 3 nagy kócsag esett áldozatul, míg a védett fajokból 21 egerészölyv, 2 vörös vércse, 1 barna rétihéja, 1 héja tetemét találták meg a távvezetékek alatt. A szarka, örvös galamb valamint dolmányos varjú, melyekből összesen tíz áldozatot szedett az áramütés nem tartoztak a védett kategóriába. Néhány madár teteme annyira bomlásnak indult már, hogy azonosításuk nem volt lehetséges.




áldozati lista
áldozati lista

A védett madarak megbecsült eszmei értéke meghaladja a másfélmillió Forintot. A madarakra áramütés szempontjából a legelterjedtebb, ún. középfeszültségű (20 kV-os) távvezetékek tartóoszlopai a legveszélyesebbek, melyekből ma Magyarországon közel egymillió darab található.




a gyilkos oszlopok
a gyilkos oszlopok

Az MME az áramszolgáltató vállalatokkal együttműködve 1991 óta próbálja leszigetelni a legveszélyesebb oszlopszakaszokat, azonban ma még az oszlopok jelentős része szigeteletlen, így évente több milliárd forint eszmei értékű védett madár pusztul el áramütés miatt, közöttük több világszerte veszélyeztetett faj példányai is, mint például a kerecsensólyom vagy a parlagi sas.



2004. március 17
Fotók: Molnár Zoltán
Kapcsolódó anyag: kárstatisztika:

aramutes

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás