A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

A városok világszerte a globális energia 2/3-át fogyasztják, és a világ üvegházhatású-gázkibocsátásának 3/4-éért felelnek. A klímaváltozás és a szennyezés elleni harc jegyében zöld falat építenek Madrid köré. A 75 kilométeres városi erdő csaknem félmillió új fából áll majd.

“Javítani akarjuk a levegőminőséget, felvenni a harcot a hőséggel és összekapcsolni a zöld falat a város körül már létező erdőkkel ” – sorolja a környezetvédelemért felelős városi tanácsos, Mariano Fuentes.  A projekt során beültetik majd az utak és épületek közötti üresen álló területeket is, ezzel 175 ezer tonna szén-dioxid elnyelését segítve évente.

“A madridi zöld fal hasonlítani fog ehhez a látványhoz” – mutatja a euronews tudósítója. “Őshonos fákból álló erdő lesz, amely képes elnyelni a szén-dioxidot és a hőséget is. A fák árnyékában mért hőmérséklet 2 fokkal alacsonyabb, mint az, amit a város többi részén tapasztalni.”

A madridi urbánus erdő része annak az új kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy a várost környezetvédelmi szempontokból élhetőbbé tegyék, és ne csupán azzal, hogy korlátozzák az autóhasználatot a belvárosban.  “Fontos, hogy minden kerületben környezetvédelmi folyosókat alakítsunk ki és gyalogosövezeteket, valamint hogy bevonjuk az állampolgárokat ebbe az új zöld kultúrába.”

Ma, amikor az elsivatagosodás már Dél-Európába ért, a madridi urbánus erdő a klímaváltozás csökkentését célozza, egyben a hozzá való alkalmazkodás eszköze is. “Nem park lesz, hogy ne fogyasszon sok vizet” – mondja Daniel González építész, a városi tanács urbanisztikai tanácsadója. “Más gondozási módok után kell nézni. Egy ilyen nagy létesítményt minimális erőfeszítés árán kell megőrizni, hogy idővel fenntarthatóvá váljon.”

A városok világszerte a globális energia kétharmadát fogyasztják és a világ üvegházhatású-gázkibocsátásának háromnegyedéért felelnek. Ugyanakkor már elkezdték az átalakulást a forgalom korlátozásával, a biciklizés és a tömegközlekedés népszerűsítésével és fák ültetésével vagy megújuló energiaforrások bevezetésével. A városokat fogja a leginkább érinteni a klímaváltozás, de a megoldásban is jelentős részük lehet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek