A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A madárdal is lépést tart a felgyorsult városi élettel, elődeikhez képest magasabb hangon igyekeznek hallhatóvá tenni magukat a mai verébsármányok – állapították meg az Animal Behavior című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.

San Franciscó-i vizsgálataikban a koronás verébsármány (Zonotrichia leucophrys) dalát rögzítették, elemezték és hasonlították össze 1969 és 2005 között. Úgy találták, hogy a város növekvő zajával versengő madarak mérhetően magasabb regiszterben csicseregtek 2005-ben, mint pár évtizeddel korábban.

Az eltelt 36 évben a hangfelvételek helyén, a Golden Gate híd közelében erőteljesen nőtt a gépkocsiforgalom, vele együtt a zajszennyezés. David A. Luther és csoportja úgy véli, a koronás verébsármány ehhez alkalmazkodott, amikor – a hangfelvételek szerint – lényegében ugyanazt a dallamot nagyobb hangmagasságban énekelte.  A fairfaxi George Mason Egyetem kutatói szerint a zajszennyezés elmúlt 3-4 évtizedben tapasztalt emelkedése több madárfajt kiszorított a nagyvárosokból, a koronás verébsármány viszont azok közé a fajok közé tartozik, amelyek képesek voltak az alkalmazkodásra.
 

Kapcsolódó anyagok:

Madárdal és környezetszennyezés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás