A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Természetvédők Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség aktivistái több tízezer tüntetővel együtt követeltek érdemi döntéseket a klímaigazságosságért tartott felvonuláson. Több ezren tüntettek Glasgow-ban a zöldre mosás ellen.

Glasgow városközpontjában több tízezer aktivista gyűlt össze, hogy hatásos és igazságos lépéseket követeljenek a COP26 klímacsúcs tárgyalóitól. A tüntetők szerint elengedhetetlen a fosszilis energiaforrások gyors és teljes kivonása a gazdaságból, hogy ne lépjük túl a veszélyes mértékű 1,5 fokos globális melegedést. Az aktivisták követelték, hogy az iparosodott országok jelentős összegekkel segítsék a fejlődő országok klímavédelmi költségeit.

COP26 MTVSZ tüntetés Glasgow 2021 11 06

Az ENSZ konferencián részt vesz a Magyar Természetvédők Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség 7 fős fiatal aktivista csapata. A tüntetéshez való csatlakozásukkal sürgetik, hogy  hazánk is tegyen jelentősebb lépéseket a fosszilis energiaforrásoktól való függetlenedésért.

“Az szeretnénk, hogy a világ döntéshozói meghallják a hangunkat. A semmitmondó ígéretek és a környezetszennyező megoldások támogatása helyett valós klímavédelemre és a nemzetközi egyezményekben lefektetett célok megvalósítására van szükségünk, ez minden ember érdeke”- mondta Horváth Bence, a Magyar Természetvédők Szövetsége ifjúsági programjának a tagja.

COP26 MTVSZ csapat Glasgow 2021 11 06

“A  klímacsúcsra való készülés képen az elmúlt hónapban több mint 6000 ember csatlakozott a Mozdulj a klímáért! akciónkhoz, és 1,5 km-et gyalogolt a COP26 tanácskozás sikere érdekében. Őket is képviseljük most itt Glasgowban” – mondta Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

Több ezren tüntettek Glasgow-ban a zöldre mosás ellen

Zöldre mosás alatt azt értik, amikor egy cég valamilyen kampánnyal vagy apró változtatással zöldebbnek tünteti fel magát, mint versenytársai – a valóságban azonban nem tesz komoly erőfeszítést a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. A demonstrálók szerint a nemzeti kormányok csak látszatintézkedésekre kényszerítik a nagyvállalatokat.  Ehelyett törvényben kellene kötelezni őket arra, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, illetve az eddigieknél jóval magasabb környezetvédelmi adót kellene kivetni rájuk.

A tüntetés erős rendőri jelenlét mellett, többnyire békésen zajlott. Szórványosan kialakult lökdösődés a rendőrök és a tüntetők között, néhány tüntetőt őrizetbe vettek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek