Hirdetés

Egy Föld, egy film, egy esély, a mottója a Shoot4Earth – Forgass a Földért – című, filmkészítő kihívásnak, amelyre a világ minden tájáról érkeztek pályamunkák és egy magyar versenyző, Mészáros Katalin filmje kapta meg a Jiří Menzel különdíjat, míg a nemzetközi mezőnyben második helyezett lett.

Nemzetközi összefogással valósult meg a 24 órás maraton, az időzónák figyelembevételével egyszerre, egy időben zajlott a világon. A pályázóknak egy perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy  a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért.

A zsűri elnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező, társelnöke, Sandeep Marwah, az Asian Academy of Film and TV elnöke (India), a verseny művészeti igazgatója pedig Karl Bardosh, a Tisch School of the Arts New York University tanára volt.

Mészáros Katalin kisfilmjében egy kisfiút mutat be, aki egymaga ültet el egy palántát egy kietlen földterületen. A film végén megjelenik az üzenet, Mentsd meg a Földet értünk, érte. „Úgy hiszem, ha mindannyian csak egy apró lépést teszünk azért, hogy élhetőbb legyen a bolygónk, egy palántát elültetünk és nevelgetjük, akkor már nagyobb esélyünk van megmenteni a bolygót a jövő generációi, a gyermekek számára” – mondta Mészáros Katalin, akinek nem ez az első szemléletformáló filmje.

Jelenleg egy 8 országon átívelő, cselekvésre buzdító Európai Uniós projekt filmjeit rendezi, amely a „Game On” nevet kapta és az elnevezésből is kivehető, hogy pozitív üzenetekkel szeretnék cselekvésre buzdítani a lakosságot.

„Úgy hiszem, hogy az egyik legnagyobb hatással a filmek tudnak lenni az emberekre, mert a dramaturgia eszköztárát kihasználva tudunk az érzelmekre hatni. Fontos, hogy mindenki megértse, hogy részese a környezetünk megóvásának. Nagy kihívás ezt az üzenetet úgy átadni, hogy ne a megijesztés eszközével, hanem előremutató, pozitív üzenetekkel ébresszünk igényt a célközönségben” – tette hozzá Katalin.

A Jiří Menzel különdíjat először osztották ki a verseny történelme során, amely a cseh rendező emléke előtt tiszteleg, aki egyébként több évig töltötte be a zsűri elnöki posztját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás