A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország Köztársasági Elnöke a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT polgári tagozat kitüntetést adományozta Nagy Jánosnak a hazai világítástechnika és energetika területén végzett kimagasló szakmai tevékenysége, valamint szakmai közéleti szerepvállalása elismeréseként.

Nagy János villamosmérnök jelenleg a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke. A kitüntetést Schanda Tamás János ITM miniszterhelyettes, Parlamenti és stratégiai államtitkár adta át a Vigadóban 2020. október 28-án.

Nagy János villamosmérnöki és mérnök-tanári tanulmányait a Brassói Műszaki Egyetemen végezte, a világítástechnika szakosítást a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerezte meg.  Szakmai pályafutását Székelykeresztúron és Szatmárnémetiben kezdte, majd 1988-tól az áttelepülését követően három évig a Budapesti Elektromos Művek Üzemviteli osztályán, a közvilágítási csoportban, illetve a Vizsgálóállomáson dolgozott. 1991 végén másodmagával megalapította a Prolux Világítástechnikai Kft.-t, melynek 27 évig volt ügyvezetője. 2018 végén a cég eladásra került, jelenleg a B+N Referencia Zrt. Elektromos mérnökségének a vezetője.

1989 óta a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) tagja, 1991-től a MEE Világítástechnikai Szakosztály vezetőségi tagja, 1995-től a Világítástechnikai Társaság alelnöke, majd 2001 decemberétől elnöke. A 2003-ban alapított Magyar Világítástechnikáért Alapítvány alapító tagja. A 2006-ban indított Lumen V4 Konferenciasorozat kezdeményezője és elindítója. Felelős szerkesztőként részt vett a Világítástechnikai kislexikon összeállításában. Az évek során szerzett szakmai tapasztalatait oktatóként, publikációkban, szakcikkekben és rádió-, tv interjúkban teszi közkincsé.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke

1994-ben Bláthy, majd 2001-ben Urbanek díjjal ismerték el egyesületi tevékenységét. 2016-ban a Gazdasági Miniszter elismerő oklevelét és a Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagja elismerést vette át, majd 2020-ban „Az Év energetikai tanácsadója – 2020” díjjal ismerték el az energiahatékonysági programokban kifejtett tevékenységét.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaság (VTT) egy olyan szakmai nonprofit szervezet, amely rendezvényeivel, továbbképzéseivel mélyebb betekintést nyújt a világítási kultúrába, szakmai segítséget, konzultációs lehetőséget biztosít tapasztalt szakemberekkel. Az idén 25 éves Világítástechnikai Társaság tagja a Nemzetközi Világítástechnikai Bizottságnak (CIE-nek), ahol a Társaság tagjai aktívan járulnak hozzá világ szinten elismert szabványok és ajánlások kidolgozásához a világítástechnika olyan fontos területein, mint út- és sportvilágítás, emberközpontú világítás vagy fényszennyezés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek