A rovat kizárólagos támogatója

Egészen elképesztő történet. Nem csak Putyin háborúját, de Putyin valamennyi barátját és üzletfelét is a magyar adófizetők tartják el. Klaus Mangold Paks2 ügyében nyújtott szolgáltatásait olyan üres, a semmire kötött szerződésekkel kompenzálják, amelyek révén milliárdokat lapátol ki a (tanárok fizetésemelésére képtelen) magyar költségvetésből, minimális látszatmunkával.

Hozzájutottam a nyolcmilliárdos Mangold-szerződéshez – írta Tordai Bence parlamenti képviselő.

Valamit tudhat Klaus Mangold, a – Jávor Benedek által feltártan – Paks2-bizniszben is közvetítő Mr. Oroszország: számára fantasztikusan előnyös (és a magyar adófizetők számára borzasztó előnytelen) szerződést kötni a Fidesz-kormánnyal legalábbis biztosan képes. Ez a legfőbb tanulsága a hajdani Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Mangold Consulting Gmbh. között megkötött, közbeszerzés alól mentesített, nettó 17 millió eurós, mindeddig titkolt szerződésnek és módosításának, amelyekhez egy iratbetekintés keretében fértem hozzá. (Annak ellenére, hogy a szerződés nem minősített adat, a nyilvánosságra hozását a minisztérium megtagadta).

Mr. Oroszország sokirányú tehetségét most éppen a Liszt Ferenc Repülőtér megvásárlásának kormányzati tervét támogatva hasznosította: az korábban is ismert volt, hogy 2021 decemberében (két nappal karácsony előtt) az ITM leszerződött a tanácsadói feladatra Mangold cégével, most azonban hozzáfértünk a teljes szerződéshez és annak 2022 január 17-én kelt módosításához is. Annyi ponton elképesztő a dolog, hogy nem is tudom, hol kezdjem. Talán azzal, hogy mit nem vállaltak Mangoldék!

A megbízott cég semmiképpen nem ad jogi, adózási, műszaki kérdésekben tanácsokat, cserébe viszont készséggel informálják a minisztériumot a jogszabályi és politikai környezetről ( ), az eladókról és a lehetséges partnerekről, és akár még megbeszéléseket is segítenek nyélbe ütni, ha a jelenlegi tulajdonosok egy miniszterrel nem, csak egy gyanús közvetítőcéggel hajlandóak szóba állni.
Mindezért az eredeti szerződés szerint 2.090.000 euró + ÁFÁ-t számlázhattak volna projekt előkészítési költségként, havi nettó 110.000 eurót a „munkáért” és nettó 17 millió eurót sikerdíjként, de az egész összesen nem kerülhetett volna többe nekünk, adófizetőknek az utóbbi összegnél, illetve annak a ma már nagyon kedvező, 380 EUR/HUF árfolyamon számolt megfelelőjénél, nettó 6.460.000.000, bruttó 8.204.200.000 forintnál.

De négy hét sem telt bele, és rájöttek, hogy ez így nem elég jó, ezért alaposan módosították a szerződést. A megbízási díjat már nem „szerződésszerű teljesítés ellenében”, hanem „a Megbízott tevékenységéért” adják – bármi legyen is az. Márpedig ez nem fog kiderülni, hiszen a módosítás után már nem kell havonta írásbeli összefoglalót készíteni, ahogy az időkimutatás sem elvárás többé (gondolom, elég rosszul néznének ki a milliós-tízmilliós nagyságrendű óradíjak), így nem nagyon fogjuk megtudni, mit és mennyit „dolgoztak” Mangoldék. Sőt, kikerült a havidíj is a szerződésből, így egyszerűen, két részletben kaphatja meg a milliárdokat Mr. Oroszország tanácsadó cége.

Arról is gondoskodtak a módosításban, hogy a „projekt előkészítése” címszóval pántlikázott pénz minél előbb Mangoldéknál landolhasson: a bruttó bő egymilliárd forint példátlan módon az erre vonatkozó „5.3.1. szerinti teljesítési összesítő elfogadását megelőzően” kiszámlázható, sőt, a megbízottnak egyenesen a kötelességévé tették, hogy a módosított szerződés aláírásától 8 napon belül nyújtsa be a vaskos előlegszámlát. Bájos részlet, hogy miközben részletesen rögzítik a szövegben a projekt előkészítéséről szóló teljesítési összesítő benyújtásának 2022 március 31-i határidejét, majd az annak elfogadására (15 nap), a teljesítésigazolás kézhezvételétől a számlázásra (8 nap), majd a fizetésre (számla kézhezvételétől 30 nap) rendelkezésre álló időt, az új 5.2.1. pont szerint akár már januárban is megérkezhetett az első milliárd a Mangold-céghez.

Orbán Viktor 2021 decemberében bemondta, hogy a reptér megvásárlására csak a választás után kerülhet sor, és úgy tűnik, Palkovicsék 2022 januárban már azt is látták, hogy ez idén egyáltalán nem fog megvalósulni. Ezért biztosították a drága Mangold urat, hogy mindenképpen pénzénél lesz: ha a reptér eladási tranzakció az ITM-Mangold Consulting szerződés 2022. július 31-i lezárulása után – az eredeti 12 hónap helyett, a módosított szerződés alapján – 24 hónapon belül megkezdődik, Mr. Oroszország akkor is igényt tarthat a sikerdíjra.
Ezek után nehéz azt gondolni, hogy nem hazudott Palkovics László akkor-még-miniszter, amikor idén augusztusban Jámbor András párbeszédes frakciótársam kérdésére azt állította, hogy „a jelenlegi háborús helyzetben és a háborús infláció miatt sokkal nehezebb a Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlásához szükséges források biztosítása, így a szerződés teljes keretösszege sem lesz felhasználva”.

Bizony, ha 2024 július 31-ig találnak pénzt az államkasszában, és lezárul a Liszt Ferenc Repülőtér adásvétele (pontosabban megtörténik az első vételár-részlet átutalása), akkor Mr. Oroszország cége több mint 8 milliárd forinttal lesz gazdagabb – egy olyan „munka” „elvégzéséért”, amelyre semmi szükség nem volt.
(Folytatása következik.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás