Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A Balti Atomerőmű részvényeit veheti meg az MVM és egy lengyel üzletember sajtóhírek szerint – szúrta ki a HVG.

A magyar állami MVM egy lengyel magáncéggel közösen építene atomerőművet az Oroszországhoz tartozó, de Lengyelország és Litvánia között fekvő kalinyingrádi területen – írja egy lengyel elemző.  A liberális-baloldali Polityka hetilap cégcsoportjához tartozó Polityka Insight munkatársa, Robert Tomaszewski szerint a leggazdagabb lengyelek egyike, a Polsat országos kereskedelmi televíziót is birtokló, a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Zygmunt Solorz-Zak az MVM-mel közösen megvenné a paksi atomerőmű bővítésben is érdekelt orosz Roszatomtól a korábban 2,4 GW-osra tervezett, de aztán leállt Balti Atomerőmű részvényeit. A kalinyingrádi atomerőmű kihasználásához lengyel területen át kellene vezetéket építeni.

A hírt átvevő vezető ellenzéki napilap, a Gazeta Wyborcza felhívja a figyelmet: Tomaszewski nem szolgál bizonyítékkal arra, hogy a hír igaz-e. A lengyel kormányszervek nem reagáltak, bár állítólag „nem mondtak nemet”. Solorz-Zak cége csak annyit közölt, hogy sokféle lehetőséget mérlegelnek a szénalapú energiatermelésből történő kiszállás jegyében, és ezek egyike egy lengyel tőkével külföldön épülő atomerőmű. Arról nem szólt a vállalat szóvivője, hogy az orosz féllel egyeztettek-e már. A kalinyingrádi területi kormányzat sajtóosztálya viszont azt közölte, hogy nem tud a tervről.

Mindezek alapján bizonytalan, hogy mennyi valóságtartalma van az egyébként szavahihetőnek tartott intézet által felröppentett hírnek, de a balti államok máris tiltakoznak. A lengyel ellenzék szerint a beruházás Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit szolgálná, hiszen Lengyelországnak mindenféle orosz energiaforrástól függetlenítenie kellene magát, nem csak az olajtól és a gáztól. Morawiecki lengyel miniszterelnök és a három balti ország vezetői két éve arról írtak alá megállapodást az Európai Unióval, hogy lengyel segítséggel hangolják össze az észt, a lett és a litván energiarendszert az unióéval.

A Gazeta Wyborcza idézi Dainius Kreivys litván energetikai minisztert, aki azt mondta a Verslo zinios című ottani újságnak: lehet, hogy a hír csak orosz dezinformáció, így akarnak éket verni közéjük és a lengyelek, illetve az EU közé- írta a HVG.

Nyitókép: illusztráció: atomerőmű Astravets Fehéroroszország

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás