A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország kezdeményezi a génmanipulált szervezetek mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok összefogását, hogy az egész Európai Unió GMO-mentes övezet legyen – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tegnap Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon. Nincs új a nap alatt: hungarikumokkal és gulyás csárdával mutatkozunk be a berlini zöld héten.

Fazekas Sándor a magyar kezdeményezésről újságíróknak elmondta, hogy a GMO-mentes termelésben elkötelezett országoknak szövetségre kell lépniük, "mert egészséges környezetet és egészséges élelmiszereket szeretnénk, és meggyőződésünk, hogy az EU és Magyarország mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni".
Az összefogás azért is fontos, mert képviselni kell "az emberek érdekeit", hiszen "közös felelősségünk, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalra" – hangsúlyozta Fazekas Sándor az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett konferencia szünetében.

Jelenleg a 28 közül 13 uniós országban tiltják a GMO-k alkalmazását, a többiek pedig még nem hoztak döntést vagy ingadoznak, egyben emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament (EP) a napokban a tagállamok hatáskörébe utalta a döntés jogát a GMO-k dolgában.
Fazekas Sándor kiemelte, hogy így a tagállamok kerültek kulcsszerepbe, és amennyiben valamennyi ország elfogadja a magyar kezdeményezést, akkor az egész EU GMO-mentes övezetté válik. Az EP-ben kedden elfogadott jogszabály minden tagállamnak lehetőséget ad arra, hogy betilthassák a GMO-k termesztését saját területükön. Hivatkozhatnak például környezetvédelmi szempontokra, várostervezési igényekre, társadalmi és gazdasági hatásokra, más termékek szennyezésére, vagy agrárpolitikai célokra. A tagállamok egyes konkrét növényfajtákat, vagy egyes tulajdonságot hordozó növényeket is betilthatnak. A Földművelésügyi Minisztérium az EP döntését kommentálva hangsúlyozta, hogy Magyarországon kiemelt stratégiai érdek és az Alaptörvényben is megfogalmazott célkitűzés a mezőgazdaság GMO-mentességének biztosítása. Magyarország a több mint négy éve folyó tárgyalások során mindvégig arra törekedett, hogy legyen egy hatékony eszköz, amellyel egyszerűbb a tiltás, és döntő szerepe volt a megállapodás elérésében.

igw_messe_startbild

A berlini Nemzetközi Zöld Héten Magyarország prémium termékeket, hungarikumokat és egy gulyás csárádát mutatott be. 

Ismét jól fogadták a magyarokat a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán, a Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche), amelyen az idén is a magyar az egyik leglátogatottabb nemzeti stand – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek tegnapelőtt  a német fővárosban.

A standon több száz magyar prémium terméket mutatnak be, köztük a hungarikumok széles skáláját, és egy igazi gulyás csárda is fogadja a látogatókat – mondta a miniszter, aki a pénteken kezdődött vásáron megnyitotta az ágazati szakkiállítás magyar részét.
Fazekas Sándor több kétoldalú megbeszélést is folytatott a Nemzetközi Zöld Hét első napján. Tárgyalt többek között Christian Schmidt német, Sharon Dijksma holland és Virginia Baltraitenea litván mezőgazdasági miniszterrel, Phil Hogannal, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosával, José Graziano da Silvával, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatójával és az EU soros elnökségét betöltő Lettország szakminiszterével, Janis Duklavsszal, akit biztosított arról, hogy Magyarország támogatja a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítését, ami kiemelt helyen szerepel a lett elnökségi programban.

A lett és litván miniszterrel folytatott tárgyalásokról szólva Fazekas Sándor kiemelte, hogy a balti országokat is jelentősen sújtja az uniós mezőgazdasági termékekre kivetett orosz embargó. Lettország például eddig 50 millió eurós nagyságrendű veszteséget szenvedett el az embargó miatt, míg Magyarországon tavaly az egy évvel korábbi orosz agrárexport egyharmada esett ki, ami 80 millió eurós veszteséget jelent. A szakminiszterek egyetértettek abban, hogy a termelőket nem érheti kár az orosz embargó miatt, hiszen az tőlük függetlenül következett be. Fazekas szerint több irányban kell keresni megoldásokat, és a legfontosabb az új piacok megnyitása az Oroszországból kiszorult termékek számára. Magyarország is intenzíven kutatja az új lehetőségeket, például a sertéshús exportjáról szóló megállapodásokat kötöttek és készítenek elő a japán, a dél-koreai, a kínai és a hongkongi piacokra.

A tárcavezető a KAP egyszerűsítésével kapcsolatban rámutatott, hogy az uniós agrártámogatásokat környezet- és természetvédelmi előírásokhoz kötő, úgynevezett zöldítés különösen "próbára teszi a gazdákat és a tagállami hatóságokat". A KAP szabályainak lehető legnagyobb mértékű egyszerűsítésének lehetőségeiről tárgyalt Albert Dess bajor konzervatív (CSU) európai parlamenti (EP-) képviselővel is, aki a KAP-reform felelőse (jelentéstevője) volt az EP-ben.

Sharon Dijksma holland mezőgazdasági miniszter igen népes üzletember delegációval kereste fel a magyar standot, és nagyon jó hangulatú megbeszélést folytattak – mondta Fazekas Sándor, kiemelve, hogy Hollandia a világ egyik vezető mezőgazdasági hatalma, ezért fontos a kapcsolatok további erősítése- a Hollandiával folytatott agrárkereskedelem mérlege pozitív.

José Graziano da Silva FAO-főigazgatóval a szervezet és Magyarország együttműködésének építéséről tárgyaltak, így egyebek mellett arról, hogy fejlesztik a FAO budapesti, úgynevezett Közös Szolgáltató Központját (SSC), amely a minisztérium Kossuth téri épületében működik. Az irodák felújítása és bővítése révén a szervezet több munkatársat tud majd alkalmazni és újabb funkciókat tölt be – mondta Fazekas Sándor. Hozzátette, hogy bővítést terveznek a FAO másik jelentős budapesti képviseleténél, az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodában is. Kiemelte, hogy a főigazgató a családi gazdálkodás elkötelezett híve, és jól ismeri Magyarországot és a magyar mezőgazdaságot. Magyarország ezért is támogatja majd José Graziano da Silva újraválasztását a FAO júliusi tisztújításán – mondta a földművelésügyi miniszter. (MTI)

A február 25-éig tartó jubileumi, 80. Nemzetközi Zöld Héten 68 országból 1658 kiállító mutatja be termékeit. A szervezők várakozása szerint a vásárt 400 ezer vendég, köztük 100 ezer szakmai látogató keresi fel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek