A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: MME

Október 2-3-án 30 európai országban több ezer érdeklődő vett részt a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok eseményein. Az egyik legnagyobb európai természetvédelmi rendezvényt a madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére szervezik meg, immár 13 éve.

A Madármegfigyelő Napokat az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén rendezik. Az idén az európai koordinátor szerepét a Bolgár Madártani Egyesület (BirdLife Bulgaria, BSPB) vállalta. A rendezvény célja az volt, hegy felhívja a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára, növelje e tevékenységek társadalmi támogatottságát.

Az első gyorsjelentések alapján Európában 870 helyszínen, 15.107 résztvevő összesen 2.359.301 madarat észlelt. Ez a rendezvény egyben verseny is volt az országok között.
Hazánkban az alábbi eredmények születtek:
Helyszínek száma: 1. helyezés
Résztvevők száma: 2. helyezés
Látott madarak száma: 2. helyezés
A számok a következő napokban változnak, ezért érdemes a www.mme.hu  honlapot figyelni, ahol naprakész információkat teszünk közzé az esemény eredményével kapcsolatban.
A Madármegfigyelő Nap eseményei több helyen kiemelt madárvédelmi területeken (pl. Fontos Madárélőhely, illetve tervezett Natura 2000 terület) zajlottak.
A rendezvény során lényeges szempont volt, hogy felhívjuk a figyelmet az Európai Unió első természetvédelmi irányelvére, a 25 évvel ezelőtt elfogadott Madárvédelmi Irányelvre (769/409/EGK), amely a vadon élő madarakra, azok tojásaira, fészkeire, élőhelyeire vonatkozó védelmet, kezelést és kontrollt szabályozza.
Az Európai Unió területén az összes vadon élő, természetes előfordulású madárfaj a hatálya alá tartozik.
További információ:
Madármegfigyelő Nap – Drexler Szilárd, Tel.: 30/385-7321
Madárvédelmi irányelv – Szilvácsku Zsolt, Tel.: 30/9593-114
MME – www.mme.hu
BirdLife Bulgaria: http://www.bspb.org
A nemzetközi esemény eredménye: http://www.bspb.org/ebd/
A hazai esemény eredménye: www.mme.hu
BirdLife Inetrnational: www.birdlife.org

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás