Hirdetés

Megvan, miben állapodott meg Iránnal a legfőbb atomtárgyaló, Semjén Zsolt: Száz iráni diák jöhet magyar egyetemekre tanulni, eközben a két állam – magyar hitelből – közösen épít kis atomreaktorokat, amelyeket Afrikában és Ázsiában adnának el.

A hivatalos, Havasi Bertalan-féle tájékoztatás szerint a magyar-iráni kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, ezen belül a nukleáris biztonsági együttműködésről is tárgyalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Iránban.

Azt is megtudhattuk, hogy a delegáció tagja volt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára is.

A delegációt Esak Dzsahangiri, az iszlám köztársaság első alelnöke, Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ös látogatásának házigazdája fogadta. Találkoztak továbbá a parlament elnökével és alelnökével, valamint a parlamenti kapcsolatokért felelős alelnökkel, Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszterrel. Tárgyaltak Ali Akbár Szálehi alelnökkel, az iráni atomenergetikai szervezet vezetőjével is. A delegáció megbeszéléseket folytatott négy iráni tartományi kormányzóval, és találkozott az Iránban élő vallási közösségek vezetőivel.

A találkozón aláírták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az Európai Unió normáinak megfelelő szándéknyilatkozatot a két ország együttműködéséről a nukleáris energia, elsősorban annak biztonsága területén – közölte Havasi Bertalan.

A magyar fél az Európai Bizottság határozata alapján készen áll a beruházásvédelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalások megkezdésére – ennyit lehetett megtudni a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjétől.  Hogy miről állapodtak meg igazából, arról a teheráni sajtóra hivatkozva az Atv.hu írt meg dolgokat:

— Magyarország hitelezi az iráni atomprogramot, az állam 85 millió eurós (azaz 26,4 milliárd forintos) hitelszerződést ajánlott fel Iránnak.
— 100 iráni diák magyar egyetemekre jöhet tanulni.
— Irán és Magyarország közösen kis atomreaktorokat épít, amelyeket Afrikában és Ázsiában adnának el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás