Hirdetés

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet nyílt levélben kéri Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy a magyar emberek egészségét szem előtt tartva tegyen meg mindent a rákkeltéssel gyanúsított glifozát, a legelterjedtebb gyomirtó szer betiltásáért.

A szervezetek nyílt levelének a aktualitása az, hogy hamarosan lejár a glifozát uniós engedélye, ezért november 9-én a Bizottságban szavazást tartanak a vegyszer további engedélyezéséről. A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet azt várja Fazekas Sándor minisztertől, hogy ezen a tagállami szavazáson ne támogassa a glifozát újraengedélyezését. Magyarország felsorakozna azon tagállamok közé, amely a szer betiltását támogatná. Az előző, október végi eredménytelen bizottsági szavazáson Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Olaszország, Málta, Szlovénia, Svédország, Németország és Portugália nem szavazta meg az Európai Bizottság javaslatát a glifozát újabb 10 éves engedélyezéséről.

Az ügy súlyát tovább növeli, hogy több mint 1,3 millió uniós – köztük sok magyar – állampolgár is a glifozát betiltását követeli hivatalos európai polgári kezdeményezés (ECI) keretében.  „A környezetvédő szervezetek azt várják a magyar kormánytól, hogy szavazzon a magyar talajokból és kismamák szervezetéből is kimutatott rákkeltő kockázatú glifozát uniós szintű kivonására, és rendelje el hazánkban is az egészségre káros – egyébként kiváltható – gyomirtó használatának a betiltását, valamint támogassa az ökológiai gazdálkodás elterjedését” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Nyílt levél Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek:

Tárgy: Magyarország mondjon nemet a Monsanto-lobbira, és ne támogassa a glifozát újraengedélyezését

Kapja: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Másolatot kap: Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára
Czerván György, Földművelésügyi Minisztérium, agrárgazdaságért felelős államtitkár
Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke
Jordán László, NÉBIH, Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes, igazgató
Sallai Róbert Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke
Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke
V. Németh Zsolt, Földművelésügyi Minisztérium, környezetügyért, agrárfejlesztésért felelős államtitkár

Tisztelt Fazekas Sándor Miniszter Úr!

Az eredetileg a Monsanto által kifejlesztett glifozát gyomirtó szer 2015-ben az IARC (az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége) által „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében besorolást kapott. Az európai hatóságok sajnos nem követték ezt a besorolást. Mint 2017 nyarán kiderült, ezen hatóságok álláspontját megalapozó tanulmányok nagy mértékben szó szerint lemásolták a Monsanto óriásvállalat dokumentumait.

A szer világszerte az egyik leggyakrabban használt gyomirtó szer. A kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtekben nekrózist és apoptózist, azaz nem programozott és programozott sejthalált válthat ki.

Az európai talajok 45%-a szennyezett a glifozáttal vagy bomlástermékével, ami a kutatók szerint kockázatot jelenthet az emberi egészségre és a környezetre.

A vizsgálat szerint a magyar talajok is szennyezettek.

A rákkeltő kockázatú glifozátról november 9-én szavaznak az uniós tagállamok. A fentiek tükrében arra kérjük a magyar kormányzatot, hogy a magyar emberek egészségét szem előtt tartva ne képviselje a Monsanto lobbiérdekeit, és mondjon nemet a glifozát újraengedélyezésére.

1. A november 9-re tervezett uniós szavazás során ne támogassa a glifozát rövid távú, 5 éves engedélyezését.
2. A Minisztérium dolgozzon ki tervet arra, hogy az Európai Parlament javaslatával összhangban rövid határidőn belül vonjuk ki teljesen a glifozátot Magyarországról.
3. Lépjen életbe azonnali tilalom állományszárításra, amivel elkerülhető, hogy a szer rendszeresen megjelenjen maradékként az élelmiszereinkben.

Mint ismeretes, október 24-én szavazott az Európai Parlament arról, hogy a szer EU-s kivonását szorgalmazza, 5 év türelmi idővel.

Az EP-képviselők mellett több mint 1,3 millió uniós állampolgár is a glifozát betiltását követeli. Október végén az Európai Bizottság a fentiekkel szembemenve mégsem a glifozát betiltását, hanem a szer további 10 éves engedélyezését terjesztette elő. Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Olaszország, Málta, Szlovénia, Svédország, Németország és Portugália nem szavazta meg az Európai Bizottság javaslatát – azonban több ország, köztük sajnos Magyarország is a rákkeltéssel gyanúsított szer további használata mellett tette le a voksát.

November 9-én az előzetes tájékoztatás szerint 5 éves engedélyezést fog javasolni a Bizottság. Arra kérjük a magyar kormányt, hogy több millió uniós – köztük magyar – állampolgár akaratát figyelembe véve tegyen meg mindent a glifozát betiltásáért mind hazai, mind uniós szinten, és kövesse azon tagállamok példáját, amelyek már bejelentették a rákkeltéssel gyanúsított vegyszer nemzeti szintű betiltását, vagy támogatják a glifozát uniós betiltását. Kérjük továbbá a kormányt, hogy segítse a gazdákat az ökológiai gazdálkodásra való áttérésben, hogy minél hamarabb minél több magyar állampolgár számára legyenek elérhetőek a vegyszermentes élelmiszerek.

Fenti levelünket nyilvánossá tesszük.
Várjuk mielőbbi válaszát!

Üdvözlettel: Schmidt Hajnalka ügyvezető igazgató Greenpeace Magyarország
Lukács András elnök Levegő Munkacsoport
Farkas István ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége
Újszászi Györgyi főtitkár Védegylet

Kapcsolódó anyagok:

Az EP 2022 végére kivonná a forgalomból a glifozátot

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás