A rovat kizárólagos támogatója
Vidékfejlesztesi Minisztérium

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása az uniós szavazás ügyében.

Kedden az EU betiltotta a méhgyilkos szerek listáján szereplő fipronil növényvédőszer használatát. Az LMP szerint nagy siker ez az ügy mellett kiálló összes szervezetnek, és komoly esély a méheknek.

A Greenfo megérdeklődte, hogy hogyan szavazott Magyarország a méhekre ártalmas fipronil növényvédőszer betiltása kapcsán az Uniós szavazáson.

A Minisztérium a következő tájékoztatást adta válaszként:

"Az Európai Bizottság felkérésére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (a továbbiakban: EFSA) és a tagállamok közösen felülvizsgálták az egyes neonikotinoid hatóanyagok és a fipronil Európai Uniós engedélyét, különös tekintettel a méhpusztulásokban játszott szerepükre. Az EFSA 2013. május 27-én nyilvánosságra hozta a fipronilra vonatkozó felülvizsgálati jelentését, amelyben a neonikotinoidokhoz hasonló veszélyekre hívta fel a figyelmet.

A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH), mint növényvédő szer engedélyezési hatóság a fipronil hatóanyag felhasználását méhtoxicitása miatt már korábban szigorította, valamint permetező szerként történő kijuttatását 2008. augusztus 31-i határidővel visszavonta.

Magyarországon egyetlen fipronil hatóanyagtartalmú készítmény rendelkezik engedéllyel, kukorica és napraforgó kultúrákban, a talajlakó és korai lombkártevők ellen. A környezet védelme érdekében a növényvédő szer engedélyező hatóság szigorú kockázatcsökkentő intézkedéseket írt elő a készítmény felhasználásához, illetve a csávázott vetőmagok szakszerű kijuttatásához.

A mai napig fipronil tartalmú készítmény ezen engedély alapján nem került forgalomba Magyarországon."

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás