A rovat kizárólagos támogatója

Az összes uniós tagállam közül Magyarországon tette ki a legmagasabb arányt a fogyasztási kiadásokon belül a lakásfenntartás-, a víz-, a villany-, a gázszámla-, illetve az egyéb tüzelőanyagok együttes költsége 2020-ban – tette közzé az Eurostat.

Az uniós statisztikai hivatal ötévente vizsgálja meg az egyes tagállamok háztartásainak fogyasztási kiadási szerkezetét, és a most közzétett 2020-as adatok alapján azt kapta, hogy Magyarországon átlagosan a fogyasztási kiadások 49,2%-át vitték el a fent említett költségek, amely arány a legmagasabb volt a tagállamok között. A másik véglet Málta volt 8,4%-kal, az uniós átlag pedig 32,7% volt.

Az élelmiszerekre és a nem-alkoholos italokra átlagosan a kiadások 17,1%-át költötték az uniós háztartások, a közlekedésre további 10,8%-ot, így ezen három nagy csoportra együtt átlagosan a fogyasztási kiadások 60,6%-a ment el.

A háztartási kiadások további ötöde, (20,4%-a) ment el rekreációs és kulturális célokra, és további 4,9% bútorokra és a lakásfelszerelésre, valamint további 4,8%-ra éttermi és hotel célokra, valamint további 4%-a ruházkodásra és lábbelikre.

Az Eurostat szerint a legtöbb tagállamban a lakásrezsi után a második fő kiadási tétel az élelmiszerek és a nem-alkoholos italok voltak, de Dániában, Németországban, Luxemburgban, Ausztriában és Szlovéniában a közlekedés volt a második fő kiadási tétel. A fentiekkel ellentétbe Észtországban és Máltán más volt a kiadási szerkezet mintázata: ott az élelmiszerek és alkoholmentes italok jelentették a legfontosabb kiadási tételt, a háztartások költségvetésének 22,3%-át, illetve 19,8%-át tették ki ezek –írta a portfólió.

Nyitókép: ARC kiállítás 2022 fotó: Sarkadi Péter greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek