Hirdetés

Így is hathatna ránk Putyin háborúja: az ukránok is modellezték, milyen hatása lenne Európa legnagyobb atomerőművében egy esetleges katasztrófának. Budapestig a fél országot radioaktív felhő borítaná el.

Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet kutatói videón szimulálták az atomerőműben bekövetkező nukleáris katasztrófa sugárzásának terjedését – vette észre a hvg.hu.

Megállapították, hogy az elmúlt napok időjárási körülményei mellett a radioaktív felhő egészen a Balti-tengerig, északra, Észtországig, Lettországig, Litvániáig és Lengyelországig, valamint Belaruszig is eljuthat. Nyugat felé haladva a radioaktív szennyeződések Moldovát, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát, a Cseh Köztársaságot és azt a Magyarországot érné el, ahol Budapestig a fél országot elérné.

Úgy tűnik, már ennek megítélése is politikai kérdés, az ukránokkal ellentétben ugyanis az oroszok is modelleztek egyet, s szerintük hazánkat nem érné el a radioaktív felhő. A hivatalos Oroszország közlése szerint az „ukránok felelőtlen viselkedése” egy új Fukusimához, vagy Csernobilhoz hasonlítható katasztrófát indít el. Igor Kirillov altábornagy, a sugárzás és vegyvédelmi erők parancsnoka hozzátette, ha az állomás legalább egyik reaktorában található sugárzóanyagok mintegy negyede a levegőbe kerül, a radionuklidok „Skandináviát fogják lefedni”. Az általa mellékelt térkép tanúsága szerint Magyarországra nem jutna sugárzás.
Emlékszünk még a “korrekt” szovjet kommunikációra az 1996-os csernobili katasztrófakor?

Zaporizzsjai Atomerőmű kapuján Enerhodarban orosz katonai járművek hajtanak át 2022 május 1 forrás: Andrey Borodulin AFP

Korábban a BME Természettudományi Karának dékánja, Aszódi Attila úgy vélte, ha az oroszok esetleg szétlövik az atomerőművet, ide csak minimális sugárzás jutna el.

Nyitókép: zaporizzsjai atomerőműben füst száll fel délkelet-ukrajna 2022 márc 4,  Zaporizhzhya NPP YouTube Reuters

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás