A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Továbbra sincsen új áramkereskedelmi szerződése a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek a tavaly decemberben lejárt megállapodása helyett, a szolgáltatás felfüggesztése ezért fennáll – mondta tegnap Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője. Mára kiderült, hogy lesz árama a Malnak, az MVM Partner segít.

A  2012. december 31-én lejárt áramszállítási szerződést nem hosszabbította meg a Mallal az E.ON áramszolgáltató vállalata, mert a Mal több mint 3 milliárd forint tartozást halmozott fel. A szerződés lejárta után a villamosenergia-törvény (VET) alapján az áramszolgáltató cég maximum 30 napig láthat el árambeszerzési szerződéssel nem rendelkező felhasználót, ez a határidő járt le tegnap. A Mal belső hálózatáról 11 cég – köztük egy bánya és egy vízmű – vételez áramot, ezeknek az úgynevezett alfogyasztóknak az ellátásáról gondoskodnak – mondta. A szóvivő az áramszolgáltató további lépéseiről mára ígért tájékoztatást.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója tegnap este azt mondta, hogy folyamatosak a tárgyalások az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel. A Mal tartozásának ügyét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is figyelemmel kíséri, a tárca az MTI megkeresésére nem adott tájékoztatást. A cégnek ma délig kell megegyeznie a további villamosenergia-szolgáltatás áráról és mennyiségéről. A termelés esetleges leállása esetén a hálózat üzemeltetője a timföldgyártás biztonságos leállításáig ellátja a gyárat árammal. Ez optimális körülmények között akár másfél hónapot is igénybe vehet.

Ma reggeli friss hír:  Az MVM Partner Zrt. biztosítja az áramszolgáltatást a Mal Zrt. számára 2013. február elsejétől – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint így a MAL Zrt. és a finanszírozó bankok megegyezési hajlandóságának hiányában is megoldott a hatezer főt foglalkoztató cég villamosenergia- és Ajka távhőellátása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek