Hirdetés

Egyre erőteljesebb a fecskék árfelhajtó hatása Malajzia északi részének ingatlanpiacán. A boltosok arról panaszkodnak, hogy az üzletek bérleti díja szinte az égbe szökik a fecskék, pontosabban fészkük miatt, mert az a kínai konyha egyik ínyenc egyik fogásának, a fecskefészek levesnek az alapanyaga.

Tajping városában egy ingatlanügynök a Reuter hírügynökség munkatársának elmondta, hogy csupán az utóbbi egy évben a fecskék által kedvelt – és így fecskefészkeket “termő” – házak ára több mint a kétszeresére emelkedett és elérte a 250 ezer ringgitet (66 ezer dollárt). Így aztán egyre kiélezettebb a verseny a fecskekegyekért. Akadnak olyan háztulajdonosok, akik playbackcsicsergéssel, magnóról szinte állandóan szóló madárhangokkal próbálják magukhoz csalogatni a fecskéket. A lakosság nagy része nem örül mindennek, egyrészt a zaj miatt – fecskecsicsergésből is megárt a sok -, másrészt kellemetlen a rengeteg madárpiszok és fertőzésveszéllyel is jár. A hatóság azonban képtelen megakadályozni a fecskecsalogató gazdasági versenyt, ugyanis nem olyan üzleti tevékenységről van szó, amely engedélyköteles.
A különleges kínai fecskefészek levesnek – a hiedelem szerint – az egészségjavító hatását a madárnak a nyála adja, amellyel a fészkét ragasztja össze. A fecskefészek levesből egy adag 40 ringgitbe (10 és fél dollárba) is kóstálhat.
2002. szeptember 4.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás