A rovat kizárólagos támogatója

A Spanyolországhoz tartozó Mallorcán is azonosították azt a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegséget, amely már rengeteg olajfát megfertőzött Franciaországban és Olaszországban is, rendkívül nagy fenyegetést jelentve az Európai Unió olívaolaj-iparára.

A Baleár-szigeteki környezetügyi, mezőgazdasági és halászati hivatal szerint egy rutinellenőrzés során a Xylella fastidiosa baktérium egyik alfaját azonosították három cseresznyefán egy mallorcai kertészetben – írta a BBC News.
A szakemberek szerint a szigeten azonosított alfajt eddig csupán cseresznyefákon és leandereken mutatták ki, de már megkezdték a szükséges lépéseket a kór felszámolása érdekében.
A Xylella fastidiosa baktérium szúró-szívó rovarok, például kabócák révén terjed. Ezeken keresztül jut fel a fák koronájába vagy kisebb növényekre, amelyek hamar kiszáradnak és megfertőzik a körülöttük lévőket is. Az El Mundo című spanyol lap az "olajfák ebolájának" nevezte a betegséget.
Az Európai Unión belüli első fertőzéseket a dél-olaszországi Puglia tartományból jelezték 2013 októberében. A baktériumot azóta számos területen, köztük Franciaország déli részén is észlelték.
A szakértők szerint amennyiben a betegség gyorsabb terjedésnek indul, akkor fennáll a lehetősége, hogy pusztító hatással lesz az uniós olívatermelésre.
Az Európai Unió a világ legnagyobb olívaolaj-termelője és -fogyasztója. A jelentések szerint az Xylella fastidiosa járvány kirobbanása nyomán 20 százalékkal nőttek az olívaolajárak 2015-ben- írta az MTI.
 

Már Franciaország szárazföldi részén is megjelent az olajfa gyilkos

Már Franciaország szárazföldi részén is megjelent az olajfa gyilkos

Egy éve írtuk, hogy Korzika után a kontinentális Franciaországban is felütötte fejét az a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegség, amely már egymillió olajfát fertőzött meg Olaszországban.

Bebizonyosodott a gyanú, hogy a nizzai régióban egy pacsirtafűcserjét a Xylella fastidiosa baktérium egyik alfaja támadott meg – közölte a mezőgazdasági minisztérium Párizsban.  A baktérium már több mint egymillió olajfát fertőzött meg Olaszországban, a mezőgazdászok Európa-szerte a betegség elterjedésétől tartanak. Július végén a földközi-tengeri francia szigeten, Korzikán jelentettek fertőzéses eseteket, mire a francia hatóságok intézkedéseket tettek a baktérium terjedésének megakadályozására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás