A rovat kizárólagos támogatója

Nagy koncentrációban találtak régóta betiltott szennyező anyagokat tudósok mélytengeri élőlények zsírszöveteiben. Az elvégzett mérések alapján a Csendes-óceán mélyén sokkal több a mérgező anyag, mint például Kína legszennyezettebb vizeiben.

Az 1970-es években az Egyesült Államokban betiltottak több kémiai vegyszert, amit az előtt évtizedekig gyártottak. Ilyen volt a szigetelésre és égésgátlóként használt PCB nevű szerves klórvegyületet, amiből az 1930-as és ’70-es években 1,3 millió tonnát készítettek. Ezek az anyagok nem bomlanak el a természetben, az ipari balesetek és hulladéklerakók miatt a tengerfenékre kerültek, ahol hatalmas koncentrációban vannak jelen, és komoly hatással vannak a helyi ökoszisztémára – írja a BBC.

A felfedezés megvilágítja a környezetszennyezés alattomos természetét, és aláássa azt a hiedelmet, hogy ezek a mélytengeri élőhelyek nagyrészt biztonságban vannak az emberi behatásoktól. Ezenkívül erős kapcsolatot tár fel a felszíni és mélytengeri vizek között, valamint előrevetíti eme egyedülálló környezetek körültekintőbb megfigyelésének szükségét.  Az eredményekről a Nature Ecology and Evolution folyóirat számolt be.

Az Alan Jamieson (Newcastle Egyetem) vezette vizsgálatban mélyen a Csendes-óceán felszíne alatt élő felemáslábú rákok zsírszövetében vizsgálták meg a szennyezőanyagok szintjét. Az állatkákat a Mariana- és a Kermadec-árokból gyűjtötték be. Az előbbi mintegy 1300 kilométerre található a legközelebbi nagyobb földtömegtől, Japántól, és több mint 10 kilométer mély. Az utóbbi tőle 7000 kilométerre terül el, szintén bő 10 kilométeres, és 1500 kilométerre található Új-Zélandtól. Mindkét helyszínen viszonylag magas szennyezési koncentrációt mutattak ki. 

A tudósok az óceán fenekén élő rákokat vizsgálva észlelték a problémát. Mélytengeri "leszállóegységeket" eresztettek le hajókról tíz kilométer mélyre a Mariana-árokba és hét kilométernyi mélységbe a Kermadec-árokba, ahol begyűjtötték az élőlényeket. Az állatok vizsgálata során azt az eredményt kapták, hogy a rákok zsírszöveteiben lévő szennyezőanyag-koncentráció 50-szer magasabb, mint a Liaohe-folyóban (Kína egyik legszennyezettebb folyójában) élő rákoké.

Az árkok az óceán úgynevezett hadális zónájában, a felszín alatti 6-11 kilométeres tartományban terpeszkednek. A mintavételhez 2014-ben mélytengeri robotot és csalival ellátott csapdákat használtak.  A rákocskákban fellelt vegyületek között a környezetben tartósan fennmaradó vegyületek (POP) közé tartozó poliklórozott bifenileket (PCB-k) és polibrómozott difenil-étereket (PBDE-k) mutattak ki, amelyeket általában elektromos szigetelőanyagokban és égésgátlókban alkalmaztak.  Az elemzés során nagyobb PCB-koncentrációkat figyeltek meg a Mariana-árokban, ami a kutatók szerint valószínűleg az iparosodott északnyugati-csendes-óceáni régióhoz és az észak-csendes-óceáni szubtrópusi gírhez (más néven nagy csendes-óceáni szemétfolt) való közelségében keresendő.

Felemáslábú rákok a Mariana-árokból kép: gettyimages

A PCB-termelést Amerikában 1979-ben tiltották be, majd az ENSZ is így tett 2001-ben, a környezetben tartósan fennmaradó szerves szennyezőanyagok kibocsátásáról szóló stockholmi egyezményében. A harmincas évektől betiltásukig, a becslések szerint mintegy 1,3 millió tonnányi PCB-t állítottak elő globálisan.  Az ipari balesetek és szemétlerakókból elszivárgás révén a környezetbe jutva ezek a szennyezőanyagok nem bomlanak le természetes úton és felhalmozódnak. Vizsgálatukban a szerzők kifejtik, a Csendes-óceán mélyén fellelt szennyezés mértékét nehéz szélesebb kontextusba helyezni, részben azért, mert a korábbi kutatások során másfajta módszerekkel éltek. Hozzátették, hogy a Mariana-árokban a PCB-k legmagasabb kimutatott értéke ötvenszer haladta meg a Liaohe-folyó (Kína egyik legszennyezettebb folyama) táplálta rizsföldeken élő rákokban megfigyeltekét. Jamieson szerint a vizsgált felemáslábú rákokban a szennyezés szintje a japán Szuruga-öbölbelihez hasonló, ami egyébiránt a Csendes-óceán északnyugati részének egyik legszennyezettebb ipari régiója.

Úgy hiszik a PCB-k és PBDE-k szennyezett műanyaghulladék, illetve a tengerfenékre süllyedt szennyezett állati tetemek révén juthattak a csendes-óceáni árkokba, ahol aztán elfogyasztották őket a rákocskák és más mélytengeri élőlények. A mély óceán ennélfogva a szennyezőanyagok egyfajta raktárává lehet.  Szavaik szerint mivel ezek a vegyületek a tápláléklánc révén halmozódnak fel, ezáltal, mikor elérik a mélyebb vizeket, koncentrációjuk sokszorosa a felszínen kimutatottakénak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás