A rovat kizárólagos támogatója

Az Északi-sarkot borító jégtakaró évről évre csökken, azonban a Déli-sark jege évtizedek óta kis növekedést mutatott. A déli féltekén most véget érő nyáron azonban rekordminimumot ért el a tengeri jég kiterjedése, tehát rekord kicsire zsugorodott az Antarktiszt körülvevő úszó jégréteg.

A déli félteke kontinensének jege, ami megközelíti a háromezer méteres magasságot, a műholdak megfigyelései szerint nagyon kicsit, évente millimétereket növekszik – mondta el az Esterházy Károly Egyetem tanára az InfoRádióban. Mika János éghajlatkutató szerint az Antarktisz körüli jég azonban gyorsabban reagál egy adott év történéseire. Ez az elmúlt években növekedett, de most nyáron a legkisebb értéket vette fel.  „Nem tudjuk, hogy ez folytatódik vagy ez egyelőre megmagyarázhatatlan kiugrás.”

Az északi félteke jege, különösen nyáron, azaz szeptember 20-án, amikor a legkisebb a jég kiterjedése, egyértelmű, legalább 15 százalékos csökkenést mutat a 2000-es évek elejétől fogva – mondta az Esterházy Károly Egyetem tanára. „Az előrejelzések szerint a századunk második felére nyaranta akár el is fogyhat a jég a globális felmelegedés hatására. Ez a Déli-sarkon nem következik be, hiszen az a hatalmas szárazföldi jégtömb kondícióban tartja a tengerit, az nem tud elolvadni addig, amíg a szárazföldi megvan.

Mika János szerint a Déli-sarkvidék környéki jégnek egy olyan tömbje van, amely ugyan már a tengeri jégnek számít, de kontinentális talapzaton nyugszik, ami ha megolvadna, a feltételezések szerint ötméternyi tengerszint emelkedést okozna. „Ehhez kell pár száz év. Azt ma nem tudjuk elképzelni, ha egyszer az olvadás és a besodródás elindul, hogyan lehetne megállítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás