Hirdetés
greenfo/MTI

Franciaország a jövő hónapban a TTIP szabadkereskedelmi tárgyalások befejezésére szólítja fel az Európai Bizottságot – jelentette be ma egy rádióinterjúban Matthias Fekl külkereskedelmi államtitkár. Egyre jobban nő Európa-szerte az ellenállás a EU-USA szabadkereskedelelmmel szemben, és a francia és német választások közeledtével a politikusok is egyre kevésbé akarnak szembemenni a közvéleménnyel.

Franciaország nem nyújt tovább politikai támogatást a tárgyalásokhoz – szögezte le az RMC rádiócsatornán elhangzott interjúban az államtitkár.

A hét végén Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter, szövetségi alkancellár is egy tévéinterjúban közölte, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok között folyó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi (TTIP) tárgyalások gyakorlatilag zsákutcába futottak. Megfogalmazása szerint "de facto meghiúsultak".  Ignacio García Bercero uniós főtárgyaló, az Európai Bizottság kereskedelmi igazgatóságának vezetője azonban cáfolta, hogy valóban zsákutcába jutottak volna a tárgyalások. Angela Merkel, német kancellár szóvivője útján a tárgyalások folytatása mellett foglalt állást, elismerve, hogy "kétségtelenül vannak nézeteltérések".

 

Háttér: TTIP és CETA: mielőtt leszáll a köd

 

Zátonyra futott a TTIP, az EU-USA egyezmény

Zátonyra futott a TTIP, az EU-USA egyezmény

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabad kereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló tárgyalások kudarcba fulladtak – nyilatkozta tegnap Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter. Viszont még ketyeg az EU és a Kanada közti egyezmény (CETA). "A halálomról szóló hírek erősen eltúlzottak"- ezzel cáfolta a hírt az uniós főtárgyaló, Ignacio Garcia Bercero.

– Az USA-val folytatott egyezkedés de facto megbukott, mert mi, euró­paiak nem akartuk alávetni magunkat az amerikai követeléseknek – mondta egy a ZDF-nek adott interjúban Németország alkancellárja.  A felek három éve tárgyalnak a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről, s az idén tettek volna pontot ezek végére, ám több kérdésben más álláspontot képviselnek – emlékeztet a Reuters hírügynökség, amely az interjú vetítése előtt közölt részleteket annak átiratából. Tovább >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás