A rovat kizárólagos támogatója

Több légkondicionáló berendezés, főleg a régebbiek lehetnek működésük határán, mivel ezeket korábban 32 Celsius fokos hőmérsékletre méretezték – értesült az InfoRádió a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkárától.

Az extrém melegben többszörösére nőhet a meghibásodások száma, amit a nem megfelelő karbantartás is fokozhat – mondta Várkonyi Nándor a rádiónak.  A szerelők általában ilyenkor a beütemezett karbantartások helyett a "tüzet oltanak", azonnal javítják a berendezéseket.

A meghibásodások megnövekedett száma abból is fakad, hogy elértünk a készülékek gyári méretezési paramétereinek határához, a korábban a magyar szabványban is 32 Celsius fok szerepelt.  Vannak olyan gépek, amelyek tartós használat esetén nem tudják azt a teljesítményt nyújtani, amit elvárnak tőlük. A forró napokon a karbantartás hiányosságai is visszaütnek. Sokszor a klímakarbantartás csak a beltéri egység tisztítására szorítkozik.  Előfordul az is, hogy a tulajdonos évekig nem tisztíttatja. A nagy melegben hibát okozhat a kültéri egységek kondenzátorának bepiszkolódása is.

A hűtőberendezések tisztításával, javításával foglalkozó cégeket a munkaerőhiány is sújtja, egyre több vállalkozás jelzi, hogy nehéz megbízható, rugalmas munkaerőt találni. A klímás munka természetéből adódóan előfordul, hogy vasárnap éjszaka áll meg egy berendezés, akkor kell megszerelni.

Drága öngól a légkondicionálás

Drága öngól a légkondicionálás

Korábban kevesebb figyelmet kapott az az összefüggés, miszerint ahogyan a világ népessége és a globális átlaghőmérséklet emelkedik, a légkondicionálók iránti igény is egyre bővül, ami újabb jelentős tétellel járul hozzá a klímaváltozáshoz. A klímaberendezések hatékonyságának javításával, illetve az alkalmazott üvegházgázok kiküszöbölésével potenciálisan akár 1 Celsius-fokkal is korlátozható lehet 2100-ig a globális felmelegedés mértéke – állítja egy új tanulmány.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek