A rovat kizárólagos támogatója

Tilos a tavasz hírnökeként is titulált medvehagyma gyűjtése a Mecsek-oldal két kiterjedt területén is idén. A tilalmat a korábbi évek intenzív igénybevétele, a termőterület károsodása miatt rendelték el.

Rossz hírrel indul a szezon a medvehagyma kedvelői számára – a Pécstől északra húzódó Mecsek-oldal két kiterjedt részén is tilos lesz idén az egészséges táplálékként és gyógynövényként is használt medvehagyma gyűjtése. A tilalom oka a területet kezelő Mecsekerdő Zrt. tájékoztatása szerint az, hogy „a korábbi évek intenzív gyűjtési igénybevétele során, elsősorban a különböző védett növények letaposásával okozott károsítás miatt, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területeinek pihentetése szükséges. A tájvédelmi körzet egyéb területein – a korábbi évekhez hasonlóan – természetvédelmi hatósági engedéllyel a gyűjtés továbbra is folytatható.”

 

A tájékoztatás értelmében a tilalom Orfű déli határától a megyeszékhely Mecsekszentkúti körzetéig tart, néhol mélyen benyúlva az erdőbe.

 

A másik tiltott körzetet a Lapisi út mentén keletről Árpádtető, nyugatról Mecsek-szentkút, délről pedig Gyükés határolja.

A korlátozást és a hozzá kapcsolódó tilalmakat érdemes figyelembe venni, hiszen az első hírek szerint már sarjad a medvehagyma a Mecsek erdeiben, két-három héten belül indul a gyűjtési főszezon.

Feljelentés lehet, ha megpakolják a kocsit

Burián Endre, a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője a bama.hu-nak elmondta, a társaság munkatársai szigorúan betartatják a gyűjtési szabályokat. Ha erdőjáró gyűjtővel, zacskóval a kezében találkoznak, nem kell mérlegelésre számítani, ám ha valaki zsákszámra, vagy autóval viszi a medvehagymát, attól biztosan elkérik a gyűjtési engedélyt. Ennek hiányában elkobozzák az összeszedett termést, és indokolt esetben feljelentést tesznek.  A védett, de nem tiltott területen gyűjtőknek erdészeti és zöld hatósági engedéllyel is rendelkezniük kell, ellenkező esetben feljelentésre és akár több tízezres bírságra is számíthatnak. A tiltott zónákban való gyűjtés természetkárosításnak számít, és lényegesen magasabb bírságot vonhat maga után.

 

Napi két kilót bárki szedhet

A nem védett területeken idén is a korábbi szabályok vonatkoznak a gyűjtőkre. Mint a Mecsekerdő Zrt. tájékoztatott, a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagymalevelet is – gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/főt naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás